‘Kroongetuige tegen Taghi legt geen verklaring meer af’

Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces tegen onder meer Ridouan Taghi weigert nog vragen van advocaten en Openbaar Ministerie te beantwoorden, aldus de NRC. Op de pro forma-zitting van komende maandag zal hij de reden hiervan vertellen. B. maakte zijn standpunt bekend tijdens een verhoor vrijdag bij de rechter-commissaris.

Nabil B. hielp zelf mee verschillende moorden voor te bereiden maar besloot in het voorjaar van 2017 over te lopen naar justitie.  Zijn verklaringen zijn naast ontcijferde pgp-chats cruciaal bewijs in het proces over zeker vijf liquidaties.

Bij de rechter-commissaris die de verhoren van de kroongetuige in de Marengozaak leidt zijn al meerdere keren problemen gerezen over kwesties waarover B. niet wil verklaren maar dat van de rechter-commissaris toch moet doen. Op dit moment heeft B. geen advocaat.

Volgens de NRC hebben advocaten van de verdachten vrijdag verzocht om Nabil B. te laten gijzelen om hem zo te dwingen antwoord te geven. Dat verzoek heeft de rechter-commissaris afgewezen.

Laatste berichten over het Marengo-proces:

Verdachte Utrechtse aanslag stond onder de tap (UPDATE)

Sommige verdachten en advocaten wél bij zitting Marengo-proces (UPDATE2)

Spaanse politie: ‘moordcommando opgepakt in Spanje en Nederland’ (VIDEO)(UPDATE)

‘Amerikanen financierden aanhouding Saïd Razzouki’