Kroongetuige tegen wietfamilie hoeft niet meer te zitten

In de slepende Tilburgse wietzaak rond de familie K. heeft de rechtbank in Breda voor de vijftien verdachten tussen de zes jaar gevangenisstraf en 120 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijk opgelegd.

Kroongetuige

De rechtbank gaf donderdag de hoogste straf aan Ton K..

Het onderzoek heft bijna vijftien jaar geduurd. In 2012 kreeg Alain S. contact met de recherche. Hij was een van de sleutelfiguren binnen de organisatie die op grote schaal wiet teelde. S. zei uit de criminele wereld te willen stappen en werd een kroongetuige.

S. heeft aan de politie in vele verklaringen uit de doeken gedaan hoe de wietwereld in Tilburg werkte. Volgens de rechtbank schetste hij een beeld van het gehele productieproces met al zijn schakels: knippers, elektriciens en opbouwers, tot een medewerker van de milieustraat die tegen betaling een oogje toekneep wanneer afval werd gedumpt.

Onbegrijpelijk

Justitie wilde dat S. nog drie jaar zou gaan zitten. De rechtbank vindt die eis ‘onbegrijpelijk’. S. heeft twee jaar in onzekerheid verkeerd en met zijn gezin in isolement geleefd in een beschermingsprogramma, onder strenge vrijheidsbeperkende aanwijzingen. Ze hebben nu een nieuwe identiteit en een nieuw bestaan maar mogen geen contact hebben met familie of vrienden.

De rechtbank wil dat niet verstoren met een celstraf. Daarom krijgt S. een gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest van 248 dagen.

Zie ook:

Rechtszaak Tilburgse “wietfamilie” K. van start (VIDEO)

Strijd over sleutelgetuige in Brabantse milieu

Mislukte getuige in mega-zaak