Kroongetuige vraagt geld voor verdediging UPDATE

Kroongetuige Peter la S. gaat zijn eigen verdediging voeren en ziet af van het gebruik van een advocaat. Op het Passage-proces vroeg de voorzitter aan La S. hoe hij verder wil nu zijn advocaat de verdediging heeft neergelegd bij te staan. La S. wil daarvoor wel geld ontvangen. De rekening voor het optreden als advocaat in zijn eigen zaak wil hij indienen bij het Openbaar Ministerie.

(foto www misdaadjournalist.nl)

Volgens La S. is het OM schuldig aan het gegeven dat hij nu zonder advocaat is, na een conflict over zijn vrijheid te mogen verklaren over zijn getuigenbescherming.

La S. kwam met een lijstje aan wensen die te maken hebben met zijn verdediging. Zo wil hij het gehele dossier op papier ontvangen. En hij wil ook een juridisch assistent. Verder eist hij leestijd en de mogelijkheid aanwezig te kunnen zijn bij verhoren die de rechter-commissaris houdt. Bij die verhoren is normaal gesproken de verdachte afwezig. Maar nu La S. geen advocaat meer heeft en zelf de verdediging wil voeren wil hij kennelijk daar in zijn rol als advocaat vragen kunnen stellen.

Overigens adviseerde de rechtbank La S. dringend wel een advocaat te nemen. Hetzelfde deed het Openbaar Ministerie. Officier van justitie Betty Wind vindt dat de situatie ‘dusdanig precair is’ dat zij zelf advocaat Jan Peter van Schaik zou willen benaderen om te vragen de verdediging door te zetten.

Geen goed idee, zei La S. ‘U moet bij mij zijn.’

La S. toonde minder vertrouwen in de rechtbank te hebben en beschuldigde de rechtbank van ‘vooringenomenheid’ omdat zijn verzoeken om achter gesloten deuren te kunnen verklaren zijn afgewezen

Onderdeel van de deal die La S. sloot met het Openbaar Ministerie is dat de officier van justitie voor zijn deelname aan onderwereldmoorden slechts acht jaar cel zal eisen. La S. kondigde aan zeker in hoger beroep te gaan. Hij zei van deze zaak zijn ‘levenswerk te gaan maken’.