Liquidatiezaak door kroongetuige pas in 2020 behandeld (UPDATE5)

De rechtszaak tegen de drie verdachten van de moord op Jaïr Wessels (foto), vorig jaar in Breukelen, zal pas in 2020 aan de voltooing van de inhoudelijke behandeling en een vonnis toekomen. De kroongetuige heeft ook over andere liquidaties verklaard.

Uitstel

De officieren van justitie verwachten pas eind 2019 de overeenkomst tussen kroongetuige Tony de G. en de Staat aan de procespartijen in deze zaak te kunnen geven. Ook de gehele inhoud van de verklaringen zal dan pas in zijn geheel beschikbaar zijn voor de procespartijen. Pas al de overeenkomst bekend is bij de procesdeelnemers, kan de kroongetuige worden gehoord door de rechtbank. Ook twee andere getuigen moeten nog worden verhoord bij de rechter-commissaris.

Dat bleek dinsdagochtend op de zitting van de Utrechtse rechtbank in de beveiligde zaal op Schiphol. Tony de G. is de nieuwe kroongetuige, zijn medeverdachten van het uitvoeren van de liquidatie zijn Howard (Michel) K., en Patrick S. (“Pepe” of “Peppie”). De laatste is op vrije voeten.

De 30-jarige Wessels werd op 7 juli 2017 doodgeschoten op het parkeerterrein bij station Breukelen. Justitie gaat ervan uit dat Howard K. de dodelijke schoten heeft gelost.

De zaak zal nu worden aangehouden. De rechtbank besloot dat K. en De G. nog zeker drie maanden in voorlopige hechtenis zullen blijven.

De rechter-commissaris heeft de status van Tony de G. als kroongetuige inmiddels goedgekeurd. Het Openbaar Ministerie zal een lagere strafeis formuleren in ruil voor zijn verklaringen. De komende maanden zal ook moeten worden onderhandeld over de toekomstige veiligheid van de kroongetuige en zijn familie.

Criminele organisatie

Maandag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat Greg R. (70) en Delano “KeyLow” R. zijn aangehouden als verdachten van de moord op Wessels en als leiders van een criminele organisatie.

R. was al eerder verdachte geweest in de zaak nadat de politie had vastgesteld dat R. via Whatsapp contact had gehad met leden van Calo Wagoh MC. De verdachten De G. en Howard K. zijn lid van deze club. De advocaat van Greg R. heeft dinsdag laten weten dat het niet juist is dat De G. zijn client Greg R. heeft aangewezen als de opdrachtgever van de moord op Wessels, zoals is gemeld in sommige media.

Het Openbaar Ministerie liet op de zitting weten Greg R. een loods zou hebben geregeld waarin auto’s en wapens gestald werden. Justitie vermoedt dat R. wist dat deze werden gebruikt voor liquidaties.

Andere zaken

Door de lange duur van het traject van het verhoren en opstellen van de verklaringen van Tony de G. bestaat de kans dat zijn verklaringen ook nog in andere (of nieuwe) rechtszaken een rol kunnen gaan spelen. Een kroongetuige is verplicht al zijn kennis over criminele feiten op tafel te leggen. Op de zitting bleek dat De G. ook over andere moordzaken dan de liquidatie in Breukelen aan de recherche details heeft onthuld. Justitie:

Deze verklaringen betreffen meerdere moorden en voorbereidingshandelingen daartoe, bedreigingen, poging doodslag, wapenbezit en een criminele organisatie.

De Schiedammer Tony de G. (34) wil definitief uit de onderwereld stappen, dat zegt zijn advocaat Onno de Jong in De Telegraaf.

De Jong: Na het verlaten van de gevangenis zou mijn cliënt weer worden benaderd om klussen uit te voeren. Dat wilde mijn cliënt niet.’

Zie voorgaande berichten:

Greg R. verdachte in moordzaak Jaïr Wessels (UPDATE)

Politie-actie tegen MC Caloh Wagoh: wapens gevonden (UPDATE)

Greg R. draait al tientallen jaren mee

MC: ‘wij hebben niets met liquidatie te maken’

‘MC-lid in vizier voor moord broer kroongetuige’ (UPDATE2)