Bedreigde getuigen ruziën voort

De echtgenote van de bedreigde getuige Remko van Lent is afgelopen weekend gearresteerd en voor de rechter-commissaris in Rotterdam gebracht. Dat hebben betrouwbare bronnen aan Crimesite gezegd. Bij de rechter-commissaris bleek dat zij weigert verklaringen af te leggen. 

 

Tijdens de zitting bij de rechter-commissaris bleek dat Jessica van B. en haar man nog steeds in de clinch liggen over de afspraken rond hun getuigenbeschermingsprogramma. Van Lent zou zijn afgeperst en zou nu worden bedreigd door verdachten Harry S. en Donald G.

Jessica van B. reisde vrijdag om onbekende reden naar Nederland. Eenmaal op Nederlandse bodem bleek het Openbaar Ministerie op de hoogte zijn van haar komst en werd ze aangehouden. Op zaterdag is ze voor de rechter-commissaris gebracht om te worden gehoord, maar ze weigerde te verklaren. Naar haar zeggen zijn er problemen met het Team Getuigenbescherming (TGB) over hun situatie.

De officier van justitie vroeg daarop de vrouw te gijzelen maar dat heeft de rechter-commissaris niet toegestaan. Hij was van mening dat dit niets uit zou halen en de situatie niet zou verbeteren. Jessica van B. is daarna weer vrijgelaten.

Tijdens een pro forma-zitting voor de beveiligde rechtbank in Rotterdam, begin april, werd duidelijk dat Remko van Lent en zijn echtgenote Jessica van B. op dat moment weigerden te verklaren tegen de verdachten in de afpersingszaak, Donald G. en Hells Angel Harry S. Het staat welhaast vast dat de Zandvoortse accountant Remko van Lent betrokken was bij witwassen van misdaadgeld, hij heeft daar zelf verklaringen over afgelegd. Van Lent zegt ook te zijn afgeperst door onder meer Donald G.

Het Openbaar Ministerie heeft onderstreept dat Van Lent en Van B. geen kroongetuigen zijn, wel bedreigde getuigen. Wat precies de afspraken zijn die met de twee zijn gemaakt is niet duidelijk. Volgens het Openbaar Ministerie is het mogelijk om wille van de veiligheid hierover geen enkele transparantie te geven.

Ook al gezien het gegeven dat het Openbaar Ministerie de getuige heeft willen gijzelen moeten de problemen tussen de cruciale getuigen en het Openbaar Ministerie tot grote hoogte zijn opgelopen.

De verklaringen van Van Lent zijn cruciaal in het proces tegen Donald G. en diens medeverdachten omdat het de vraag of er naast Van Lent genoeg bewijs ligt om tot een veroordeling van G. te komen.

In juli moet de hechtenis van de verdachten in een pro forma-zitting aan de orde komen. Als het echtpaar Van Lent dan nog steeds weigert te verklaren is het de vraag of die hechtenis zal worden verlengd.   

Meer hier:

Anderzijds: Van Lent en Endstra 

Enerzijds: Noodbrief van de getuige 

Hoeveel verklaringen deed Van Lent? 

Nogmaals: Van Lent is geen kroongetuige 

Van Lent: ‘OM liegt en bedreigt’