‘Kroonleugenaar’ of betrouwbaar genoeg?

Dino Soerel en Ali A. (foto) zeggen te kunnen bewijzen dat Fred Ros liegt. Van de twee, die Fred Ros beschuldigt van het opdracht geven voor liquidaties, was donderdag alleen Dino Soerel aanwezig. Hij met een betoog op papier klaar in de beveiligde rechtbank op Schiphol. Het hele weekend had hij zitten lezen. Hij was 'geschrokken'.

Door @Wim van de Pol

Advocaat-generaal Frits Posthumus zei dat de Amsterdamse rechtbank de uitvoerders van de moorden heeft veroordeeld maar niet de opdrachtgevers. Posthumus: 'In Passage komen dan wel opdrachtgevers in beeld maar die zijn niet veroordeeld. Er was te weinig bewijs. La Serpe had te weinig eigen wetenschap, vond de rechtbank. Die kennis heeft Ros wel: A. en Soerel zijn opdrachtgevers geweest.' Het Openbaar Ministerie vindt dat Ros betrouwbaar is, ook omdat zijn verhalen passen in andere verklaringen en omdat hij vertelt over eigen betrokkenheid bij strafbare feiten.

Omgedraaid

Maar dat is relatief, hij minimaliseert bijvoorbeeld zijn betrokkenheid bij de moord op Thomas van der Bijl. De advocaat-generaal spreekt van verschillen in interpretatie of beleving. Advocaat Nico Meijering vindt dat het OM ten aanzien van Ros 'als een blad aan de boom is omgedraaid.' Toen de officier van justitie bij de rechtbank levenslang eisten tegen Fred Ros haalden ze aan dat Ros er volgens een getuige van 'genoot' ervan dat de liquidatie van Thomas van der Bijl gelukt was en dat hij liep rond te bazuinen dat hij Cor van Hout 'gedaan’ had. Meijering sprak van 'gekochte verklaringen’ waar het Openbaar Ministerie 'geen enkele kritische noot’ aan toevoegt.

Griezelig

Dino Soerel zei het 'ongelofelijk’ en 'griezelig’ te vinden dat het Openbaar Ministerie met 'deze aantoonbare leugenaar in zee is gegaan'. Er zijn verschillende getuigen die hebben verteld over een regelende rol van Fred Ros bij de moord op Thomas van der Bijl op 20 april 2006. Ros zegt nu dat hij geen daarin geen rol had en dat Soerel de opdracht gaf. Soerel: 'Hebben De B., H., La Serpe en S. gelogen? Als hij de waarheid spreekt hebben zij gelogen. Wat Ros over mij zegt is niet waar.' De voorzitter van het gerechtshof vroeg aan Soerel of er iets in de verklaringen van Ros wel waar is. 'Ja’, zei Soerel, 'er was een etentje met de vriendinnen, dat is wel echt gebeurd.' Maar moordopdrachten waren niet door hem verstrekt, zei Soerel. 'Strafvermindering en heel veel geld beloven, dan krijg je dit soort leugens op je af. Waanzin, bizar.'

Viezerik

Advocaat Meijering las een e-mailbericht van zijn cliënt Ali A. voor. A. toonde zich woedend over de beschuldigingen dat hij aan Ros en Remmers moordopdrachten zou hebben gegeven en geld zou hebben uitgekeerd voor de moorden: 'Ik heb nooit geld gegeven. Ik heb nooit opdrachten verstrekt. Hij is een kroonleugenaar.' Volgens A. heeft Ros acht jaar de tijd gekregen om het dossier en de verklaringen van kroongetuige Peter la Serpe te bestuderen en praat Ros La Serpe na. Bijvoorbeeld over ontmoetingen bij het café Het Kalfje en Chinees restaurant Ping in Amsterdam-Buitenveldert.

Langs de lijn

Ali A. zou de moord op Türkiyemspor-voorzitter Nedim Imaç hebben verordonneerd, zegt Ros, en A. zou hem gevraagd hebben Imaç te observeren. Ali A.: 'Fred Ros zocht zelf info over Türkiyemspor en Imaç. Ik heb daar gevoetbald, mijn broer voetbalde daar. Ik stond daar zelf elke week langs de lijn daar zou voor mij een eitje zijn die info te vinden. Het is een viezerik. Hij kopieert leugens van La Serpe.'

'Allemaal materiaal voor nader onderzoek voor het OM, zou ik zeggen,’ zei de voorzitter van het gerechtshof na deze verklaringen. De advocaat van Soerel en A. wil dat de rechtbank het gehele onderzoek over gaat doen.