Kroongetuige linkt Holleeder aan liquidatie

Peter la S., de kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, heeft vrijdag Willem Holleeder rechtstreeks in verband gebracht met de moord op Thomas van der Bijl. Dat heeft het ANP bericht. Thomas van der Bijl werd op 20 april 2006 in zijn kroeg De Hallen in Amsterdam-West doodgeschoten. Van der Bijl zelf heeft wel gezegd dat Holleeder hem met de dood bedreigde. Het is voor het eerst dat Holleeder in Passage met een specifieke moord in verband wordt gebracht.

 

La S. vertelde vrijdag in de beveiligde rechtbank van Amsterdam Osdorp over wat hij weet van de betrokkenheid van Dino Soerel bij bepaalde onderwereldmoorden. Toen het ging over de moord op Thomas van der Bijl zei La S. dat hoofdverdachte Jesse R. hem vroeg op zekere avond naar café De Hallen te gaan zodat Holleeder hem Thomas van der Bijl als doelwit kon aanwijzen. La S. zei dat hij die dag niet in staat was geweest om naar De Hallen te gaan omdat hij teveel had geblowd.

La S. en R. zouden aanvankelijk deze liquidatie op zich nemen en voerden ook voorverkenningen uit, maar volgens La S. had het beoogde slachtoffer hen in de gaten. Uiteindelijk is de moord gepleegd door een ander duo, dat ervoor inmiddels is veroordeeld.

Er ligt ook bewijs dat verdachte Fred R. opdracht voor deze moord heeft gegeven. Of (en van wie) Fred R. deze opdracht heeft gekregen is onbekend.

Willem Holleeder is geen verdachte in het Passageproces maar zijn naam valt wel regelmatig in het dossier als compaan van de (wel verdachte) Dino Soerel.

Holleeder heeft eind januari 2012 zijn straf voor de afpersingszaak uitgezeten. De vraag is of en voor welke moorden justitie hem nog gaat vervolgen.

Van der Bijl heeft gezegd dat Holleeder betrokken is geweest bij de liquidatie van Cor van Hout en van Kees Houtman. De kroegbaas stond op het punt anoniem bij de rechter-commissaris te gaan verklaren toen hij werd doodgeschoten.

Meer informatie over de mogelijke betrokkenheid van Willem Holleeder bij liquidaties, aanstaande vrijdag. Dan verschijnt het boek ‘De Liquidatie Dossiers’  in de boekhandel. U kunt nu alvast een exemplaar a 17,95 EUR (plus 1,95 EUR verzendkosten) bestellen. U krijgt het boek dan meteen bij verschijnen thuis gestuurd en bent er zeker van dat het in de boekhandel niet uitverkocht is.

Titel: De Liquidatie Dossiers

Ondertitel: Geheimen uit het politie-archief
Auteurs: W. van de Pol en V.Verweij
Aantal pag: 288
Verkoopprijs: 17,95 EUR
Formaat: 14 x 21
Verschijningsdatum: 7 oktober 2011
ISBN/EAN: 9789491308017