Cold case in Kuala Lumpur

In Maleisië zoekt een Nederlandse vrouw naar de daders van een moord op KLM-ingenieur Arie Kooijman (67). Haar vader is in Kuala Lumpur in zijn hotelkamer in 2008 vermoord. Er zijn veel sporen maar de daders worden niet aangehouden. Dat schrijft de papieren De Telegraaf zaterdag in een groot verhaal. Dochter Shabana (30) voelt zich in de steek gelaten door de Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie. Nederland wil aan Maleisië geen informatie geven.

Het probleem is dat Nederland cruciale onderzoeksinformatie niet aan de Maleisische autoriteiten wil verstrekken omdat die gegevens kunnen leiden naar de daders, die dan de doodstraf kunnen krijgen. Nederland wil geen medeverantwoordelijkheid dragen voor het opleggen van de doodstraf.

Arie Kooijman boekte een kamer in het vijfsterren Crown Princess Hotel in Kuala Lumpur. Na verloop van tijd opende hotelpersoneel de kamer en negeerde het bordje niet storen na klachten over stank. Hij lag in foetushouding in de badkuip terwijl de kraan nog liep. Kooijman heeft waarschijnlijk zijn eigen moordenaar(s) binnengelaten.

Autopsie wees uit dat hij was verdronken. Zijn longen zaten vol water, maar de lijkschouwer constateerde echter ook een snee in zijn lip, gekneusde ribben en een forse wond op zijn achterhoofd, veroorzaakt door een klap met een bot voorwerp. 

De hotelkluis was opengebroken en geld, creditcards en pinpas waren verdwenen. Ook Kooijmans laptop was weg. 

Volgens dochter Shabana schiet het onderzoek in Maleisië tekort, onder meer door gebrek aan technische faciliteiten.

Nederland wil geen telefoongegevens, die bij een Nederlandse provider aanwezig zijn overdragen aan Maleisië.