Politie vraagt hulp inzake Kuifje

De Procureur des Konings in Namen heeft een opsporingsbericht uitgestuurd inzake de diefstal van twee waardevolle stripboeken van Kuifje. De politie zoekt een man en een vrouw die bij diefstallen van Kuifje-boeken van de Belgische tekenaar Hergé zijn gesignaleerd. Op zaterdag 14 mei 2011 werd in de namiddag uit het museum van Mariemont Tintin au Congo (Kuifje in Congo) gestolen. Een week later verdween bij een openbare verkoop in Namen Le crabe aux pinces d’or (De krab met de gouden scharen). 

De uitgave van Tintin au Congo was een zwart-wit druk uit de periode 1935 et 1945 van onbekende waarde. De dader kwam het museum binnen, wachtte af tot hij alleen was en brak toen de vitrine open. Hij verborg het stripverhaal onder zijn kledij om zo het museum buiten te wandelen.

Dezelfde dader was aanwezig op een exclusieve verkoop van Kuifje- voorwerpen in Namen. Hij nam het album uit een open vitrinekast en verborg het onder zijn kleding. De waarde van die uitgave van De krab met de gouden scharen zou tussen de 7.000 et 9.000 euro liggen.

In Namen is ook een verdachte vrouw gezien die in een auto wegreed met de dief naast haar. 

Op de veiling in Namen ging een olieverfschilderij van Hergé van de hand voor 35.000 euro. Twee eerste drukken van Kuifje in Amerika (in de Franse versie) uit 1932 werden voor 13.750 en 16.250 euro verkocht.