Kunsthal: Geen uitlevering Roemenen

De drie verdachten die in Roemenië werden aangehouden in verband met de grote kunstroof in de Kunsthal in Rotterdam in oktober vorig jaar, zullen niet worden uitgeleverd aan Nederland. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam donderdag bekendgemaakt. Er wordt ook niet om uitlevering gevraagd. De verdachten worden in Roemenië berecht omdat ze daar zijn aangehouden en omdat ze van Roemeense afkomst zijn.

In oktober vorig jaar werden zeven schilderijen met een waarde van enkele miljoenen uit de Kunsthal in Rotterdam gestolen. Er zitten vier verdachten vast in deze zaak. Drie mannen van 23, 25 en 28 jaar zijn in Roemenië aangehouden en een 19-jarige vrouw werd onlangs in Rotterdam gearresteerd.

De 19-jarige vrouw die in Nederland werd aangehouden, wordt in Rotterdam berecht. Zij wordt verdacht van heling van de kunstwerken. De verdachten die in Roemenië vastzitten hebben eerder aangegeven een proces in Nederland te willen.

De Rotterdamse hoofdofficier heeft samen met de chef van de politie-eenheid en een delegatie van de gemeente een bezoekje gebracht aan hun collega’s in Roemenië. Het hoofd van het onderzoek daar zei: ‘Het is een zeer uitgebreid onderzoek. We hebben er vertrouwen in en we werken goed samen. Uiteraard stelt iedereen alles in het werk om de schilderijen terug te vinden.’

De zeven uit de Kunsthal gestolen schilderijen behoren tot een privé-collectie. Het gaat om werken van Matisse, Monet, Lucian Freud, Picasso, Gauguin, en Meyer De Haan.

Lees hier meer over de kunstroof