Kunstroof: sleutel in handschoenkastje

Dieven hebben deze week een bestelwagen gestolen met  kunstwerken ter waarde van vijf miljoen euro uit een loods in Getafe, bij Madrid. Het gaat om de grootste kunstroof ooit in Spanje. In de vrachtwagen zaten onder meer schilderijen van Pablo Picasso, Fernando Botero, en Antonio Saura, maar ook beelden van de Baskische kunstenaar Eduardo Chillida (foto). Het grootste deel van de roof is vastgelegd op beveiligingscamera’s. De politie stelde vast dat de sleutel van de wagen in het handschoenenkastje lag. De roof nam nog geen vijf minuten in beslag.

In totaal zijn 22 werken verdwenen. De kunstwerken waren net terug van een tentoonstelling in Duitsland en moesten worden teruggebracht naar verschillende lokaties in Madrid en Barcelona.

Slechts de helft van de lading was verzekerd, zei één van  de eigenaars, David Fernández van galerie Juan Gris in Madrid. ‘Galeries besparen in deze economisch zware tijden op de verzekeringskosten.’

De loods waar de bestelwagen stond geparkeerd was van het transportbedrijf dat verantwoordelijk was voor het vervoer.

Volgens een Spaanse tv-zender meldde een bron bij politie dat het waarschijnlijk een roof in opdracht was.

Verdwenen kunstwerken worden doorgaans verhandeld in een zwart circuit en komen terecht bij rijke particulieren die niet geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het werk. Ook worden waardevolle kunstwerken gebruikt als onderpand of deel van illegale transacties, bijvoorbeeld in de drugswereld of het helingcircuit.

{youtube}l3O_oOKKGss{/youtube}