Nederlandse link kunstroof van 83 mln

De politie uit Zwitserland is op maandag 21 en dinsdag 22 mei in Nederland geweest om bewijsmateriaal te bekijken in de zaak kunstroof uit Zürich in 2008. Een van de verdachten woonde in Delft. Nederland was betrokken bij een internationaal onderzoek naar de diefstal van een schilderij met de waarde van 83 miljoen euro.

Op 11 april is een schilderij van Paul Cézanne, Jeune Garçon au Gilet Rouge, teruggevonden in Servië. Het doek werd in 2008 gestolen in Zürich. Vier mannen werden kort na de terugvondst aangehouden door de Servische politie. Het onderzoek liep toen al 50 maanden.

Een van de verdachten woonde in Delft. De politie heeft hier in een woning zoekingen gedaan en spullen in beslag genomen. Het onderzoek loopt nog steeds. De afgevaardigde uit Zwitserland bekeek deze maandag en dinsdag of hij het in beslag genomen materiaal mee kan nemen in het verdere onderzoek.

Politie Haaglanden werkte met 2 rechercheurs mee aan het internationale onderzoek. In zes verschillende landen waren opsporingsteams actief in verschillende fasen van het onderzoek. Toen bleek dat één van de verdachten een verblijfadres in Delft had, werd ook Bureau Regionale Opsporing van Politie Haaglanden betrokken bij het onderzoek.

Bij het onderzoek, dat vanuit Zwitserland gecoördineerd werd, is geen opsporingsmiddel onbenut gelaten: undercover agenten werden ingezet, telefoons getapt en er werd technisch onderzoek gedaan