Kustwacht Aruba onderschept 200 kilo drugs

De Kustwacht op Aruba heeft gisteren een assortiment van 200 kilo drugs, bestaande uit cocaïne en marihuana, in beslag genomen. Volgens diverse bronnen en persberichten, nam de bemanning van een Kustwacht patrouillevaartuig gistermorgen een verdachte boot waar.

Door onze correspondent

Na overleg met de Maritieme Politie werd de boot, de ‘Porfin A-278’, tot stoppen gedwongen. Er waren twee bemanningsleden aan boord van het verdachte vaartuig. Navraag door onze bronnen waaruit die verdenking bestond of dat mogelijk een tip tot de verdenking leidde, heeft tot op heden geen verifieerbaar resultaat opgeleverd.

Twee bemanningsleden

Vervolgens doorzocht de Maritieme Politie de ‘Porfin A-278’ waarbij ruim 200 kilo cocaïne en marihuana, werd aangetroffen. De drugs waren verstopt in jerrycans en verpakt in balen. De twee bemanningsleden werden vervolgens aangehouden en de boot werd opgebracht naar het Kustwachtsteunpunt te Savaneta, aan de zuidwestkust van Aruba.

Goede samenwerking

De twee verdachten en de inbeslaggenomen drugs werden vervolgens overgedragen aan de UGC, de Unit Georganiseerde Criminaliteit. Er bestaat een goede samenwerking tussen de Kustwacht Caribisch Gebied, de UGC, de Douane Recherche en de Douane Havensectie, wat regelmatig tot drugsvangsten leidt. De zaak zal verder worden onderzocht door de UGC samen met de Kustwacht.

Kustwachtsteunpunten

Het hoofdkwartier van de Kustwacht Caribisch gebied staat op de Marinebasis Parera te Curaçao, maar de razendsnelle kustwachtboten, die patrouilles uitvoeren in de wateren rond de Nederlandse eilanden, vertrekken vanaf Kustwachtsteunpunten. Deze zijn gevestigd op Aruba, Sint Maarten en Curaçao. Daardoor is inzet in heel het Caribisch gebied mogelijk.

Elk steunpunt heeft een cutter, SuperRhibs en Boston Whalers Justice 20. Bovendien verleent een op Curaçao gestationeerd fregat van de Koninklijke Marine ondersteuning.