Kustwacht Sint Maarten vist 128 kilo coke op

Volgens een bericht van Defensie Caribisch Gebied heeft de kustwacht in het weekend nabij Sint Maarten op volle zee 128 kilo cocaïne opgevist. De drugs waren verpakt in zeven waterdichte pakketten.

FRISC

Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen dat kustwachttaken uitvoert in het Caribisch gebied, zag afgelopen vrijdagavond omstreeks 11 uur een kleine boot, zonder verlichting, met hoge snelheid richting Sint Maarten varen.

Om dit de gebruikelijke manier is om drugs of wapens te vervoeren, werd een FRISC ter onderzoek ingezet.

FRISC staat voor Fast Raiding Interception Special Forces Craft en dit onderscheppingsvaartuig is sneller dan de meeste go-fasts van drugssmokkelaars. Zo ook deze keer. De FRISC enterde de smokkelboot even na middernacht, waarna drie leden van het boardingsteam aan boord gingen. Ze constateerden dat er twee personen in de boot waren. Een derde persoon lag vlak bij in het water, naakt.

De blote zwemmer werd door de FRISC opgepikt en de boot werd naar Sint Maarten opgebracht. In de boot zelf werd niets illegaals aangetroffen.

Venezolaanse visser

De verklaring van de zwemmer was dat hij uit Venezuela kwam en met vier vrienden was gaan vissen. Helaas was hun boot gezonken en hij lag al geruime tijd in het water.

Deze verklaring leek niet te passen bij zijn uitstekende lichamelijke conditie, maar desondanks zocht de Groningen en een tweede FRISC naar mogelijke drenkelingen.

Het wekte vervolgens geen verbazing dat niemand werd gevonden.

Op Sint Maarten aangekomen werd het drietal overgedragen aan de politie.

Marine

Nadat het licht was geworden zocht de Groningen naar mogelijk door de heren in de geënterde boot overboord gezette drugs. Al snel nam de uitkijk, ondanks de woelige zee, inderdaad vijf pakketten waar.

Daarop werd een FRISC en de NH90 boordhelikopter ingezet; de FRISC pikte de vijf pakketten op, de helikopter haalde nog twee uit het water. Bij nader onderzoek bleken de zeven pakketten cocaïne te bevatten met een totaal gewicht van 128 kilo. De vangst werd op Sint Maarten overgedragen aan de kustwacht autoriteiten.
Er wordt nu onderzocht of de drugs inderdaad afkomstig zijn van de onderschepte boot. De pakketten werden gevonden in de buurt van de locatie waar dit vaartuig werd aangehouden.