‘Kwaliteit recherche onvoldoende’

Minister van der Steur vindt de kwaliteit van rechercheurs bij de politie onvoldoende. Volgens hem blijven er te veel zaken onopgelost. In een brief aan de Tweede Kamer over de ontwikkelingen bij de Nationale Politie, schrijft minister Van der Steur dat hij het niveau van veel medewerkers in de opsporing fundamenteel wil verhogen.

Cybercrime

Omdat criminelen meer gebruik maken van internet en geldstromen steeds moeilijker te vinden zijn wil de minister meer deskundigheid uit de financieel-economische- en cybercrime-sectoren halen. Zij-instromers bij de politie moeten ook sneller op een goed niveau worden gebracht. Ook de leidinggevenden in de opsporing moeten beter worden, vindt de minister.

460 miljoen

De reorganisatie van de politie had dit jaar voltooid moeten worden. Maar het gaat nog drie jaar langer duren en het budget moet worden verhoogd van 230 naar 460 miljoen euro. De reorganisatie bij de politie is in 2013 ingezet toen alle 26 politiekorpsen opgingen in één landelijke organisatie met een centrale leiding in Den Haag. Maar nu wil de ministers korpschefs en burgemeesters toch meer te zeggen geven over de regionale eenheden.