Kwart grootste criminelen Amsterdam vast

Ongeveer een kwart van de zeshonderd ergste jonge Amsterdamse criminelen zit vast. De gemeente Amsterdam begon in mei vorig jaar met de zeshonderd grootste criminele veelplegers aan te pakken. Er werd een samenwerking opgezet tussen de gemeente, politie, OM, en reclasserings-, zorg- en jeugdorganisaties.

 

Daarmee wilden de organisaties het aantal geweldsdelicten, straatroven, overvallen en woninginbraken terugdringen. Er is een lijst gemaakt met de zeshonderd zwaarste jonge criminelen. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor de meeste van deze misdrijven, die een grote impact op Amsterdamse bewoners en ondernemers zouden hebben.

De samenwerking is begonnen omdat er minder misdrijven in Amsterdam werden gepleegd, maar die misdrijven werden wel gewelddadiger en door steeds jongere daders gepleegd. Bovendien kwam de politie steeds dezelfde jonge daders tegen.

Het gaat om voornamelijk jongens tussen de 15 en 24 jaar. Ze komen vaak met de politie in aanraking en gaan niet meer naar school of werk. Ook zitten ze vaak in de hulpverlening. De sucendaire doelgroep zijn de broertjes en zusjes van de daders. Bij meer dan tachtig procent van de opgepakte criminelen kon een voorlopige psychiatrische diagnose worden gesteld.