Kwart jeugdbendes gewelddadig

Naar schatting driehonderd van de ongeveer twaalfhonderd jeugdbendes in Nederland zijn gewelddadig of kunnen in de nabije toekomst gewelddadig worden. Dat blijkt uit onderzoek waarover dagblad Trouw maandag schrijft. Jeugdgroepen met elk tientallen leden zijn ernstig ‘overlastgevend’ (19 procent) of ‘crimineel’ (6 procent). De resterende driekwart van de jeugdbendes is alleen ‘hinderlijk’, maar niet gewelddadig.

Het geweld dat de bendeleden gebruiken, vaak met als oogpunt hun “territorium” te bewaken, begint vaak met intimidatie, bedreiging of geweld tegen buurtbewoners of ambtenaren en daarna gaat het over in crimineel geweld, van georganiseerde roof, tot afpersing en zelfs liquidaties, zoals onlangs in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, waarbij twee Marokkaanse mannen omkwamen, behoort vermoedelijk tot de laatste, zwaarste categorie geweld.

Volgens de onderzoekers groeien sommigen door naar nationaal of zelfs internationaal niveau. Van bepaalde figuren die voortkomen uit straatbendes in de Amsterdamse Diamantbuurt is bekend dat zij nu in het zwaarste criminele milieu figureren.

Overigens zijn latere criminele grootheden als Sam Klepper of John Mieremet ook begonnen als leden van straatbendes die in de jaren zeventig en tachtig Amsterdam-West onveilig maakten.