Kwart miljoen Nederlanders gebruikt xtc

Meer dan een kwart miljoen Nederlanders van tussen de 15 en 65 jaar oud heeft het afgelopen jaar xtc gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut. De laatste keer dat xtc-gebruik werd onderzocht was in 2009, en sindsdien lijkt het aantal gebruikers gestegen.

Het is echter moeilijk een directe vergelijking te maken omdat in het vorige onderzoek een andere methode werd gebruikt. Maar het percentage xtc-gebruikers ligt in het nieuwe onderzoek fors hoger dan in het vorige onderzoek, waardoor het wel aannemelijk wordt dat het gebruik inderdaad hoger ligt dan vijf jaar geleden. Hoe sterk die stijging precies is, is onduidelijk.

Cannabis populairste drugs

In het onderzoek zijn bijna zesduizend mensen gevraagd naar hun drugsgebruik. Zo’n 2,5 procent van de ondervraagden zei het afgelopen jaar xtc te hebben gebruikt; dat zijn 270.000 personen over de hele bevolking.

Xtc is niet de populairste drugs. Dat is cannabis: een kwart van de Nederlanders heeft ooit wel eens een joint gerookt, tegenover een op de twintig Nederlanders die ooit xtc gebruikt.

Jongeren: ontsnappen aan de druk

Opvallend is dat de gemiddelde drugsgebruiker hoogopgeleid is. Het zijn vaak mannen van in de twintig, die in de stad wonen. Inwoners van grote steden gebruiken anderhalf tot tweeënhalf keer zo vaak drugs als inwoners van kleinere steden of dorpen. Laagopgeleide gebruikers nemen gemiddeld wel vaker drugs.

Jongeren geven aan dat drugsgebruik een manier is om te ontsnappen aan hoge maatschappelijke druk. Ook willen ze door drugs te gebruiken uitstellen volwassen te worden en samen te gaan wonen en kinderen te krijgen.