1,4 mio: OM zegt niks

In de liquidatie-zaak Passage hebben de advocaten Sander Janssen (Jesse R.) en Marnix van der Werf (Dino Soerel) aan de rechtbank gevraagd om een aantal Eerste Kamerleden ter zitting als getuige te horen. Ze willen van hen weten of het bij de bespreking van het wetsvoorstel over kroongetuigen de bedoeling kan zijn geweest dat kroongetuige Peter la S. 1,4 miljoen euro krijgt voor zijn deal.

Zondag werd middels de NOS bekend dat Peter la S. de komende tien jaar kan rekenen op een bedrag van 500.000 voor beveiliging en goed beveiligde huisvesting en 300.000 euro om een bedrijf te kopen, jaarlijks uit te keren. Daarbij krijgt hij een renteloze lening van 600.000 euro met een looptijd van 25 jaar.  

Dat laatste bedrag zal de kroongetuige – die dan in de zeventig zal zijn – volgens de advocaten nooit terug hoeven te betalen, of kunnen betalen.

De rechtbank heeft er donderdag bij het Openbaar Ministerie op aangedrongen openheid van zaken te geven maar tijdens de zitting wilden de officieren van justitie onder geen beding het bedrag bevestigen.

Volgens de advocaten is de deal van 1,4 miljoen op meerdere punten in strijd met de wet- en regelgeving over kroongetuigen. Zo vinden ze dat de zoon van La S. óók profiteert terwijl in de wet zou staan dat er geen toezeggingen aan derden mogelijk zijn. Verder vinden ze het bedrag excessief, omdat dit in vele landen voor een zeer rijk leven garant staat. Dat, en het gegeven dat de regeling een permanent karakter lijkt te hebben is in strijd met de wet. 

Ten slotte vinden de advocaten dat in de wet begrepen is dat de zorgplicht van de staat tegenover bedreigde getuigen een herstel van de toestand van vóór de intrede in de getuigenbescherming heeft bedoeld te zijn. ‘La S. verdiende toen geen 80.000 euro per jaar’, aldus Van der Werf.

Advocaat Janssen had nog eens oude zittingsverslagen erop nageslagen. In 2009 zei officier van justitie Betty Wind naar aanleiding van een uitzending van Nova dat het daarin genoemde bedrag van 1 miljoen als beloning voor La S. ‘absurd’ was. Ze zei letterlijk dat ‘één miljoen’ niet aan de orde was.

‘Die uitspraak klopte, want feitelijk was het 1,4 miljoen’, zei Janssen donderdag. Janssen vermeldde ook zich ‘laat ik maar gewoon zo zeggen, belazerd te voelen’, door het Openbaar Ministerie. Volgens hem grossieren OM en La S. in wat hij noemde white lies, waarbij de rechtbank zodanig verkeerd is geïnformeerd dat zij verkeerde beslissingen heeft genomen.

Om te toetsen of de gang van zaken rond Peter la S. wel in de geest van naar de letter van de wet is, stelde Janssen voor om voormalig minister Benk Korthals ter zitting te horen en ook de vertegenwoordigers van de fracties in de Eerste Kamer die de wet over de kroongetuigen aangenomen heeft. 

De rechtbank besluit waarschijnlijk volgende week over de kwestie.