Nu dreigt het OM tegen La S.

Tussen het Openbaar Ministerie en Passage-kroongetuige Peter la S. is een pokerspel gaande dat kan leiden tot verbreking van de overeenkomst met het Team Getuigenbescherming (TGB). In reactie op de aanvullende eisen die La S. eind vorige maand liet horen dreigde officier van justitie Betty Wind de bescherming van de getuige eenzijdig te gaan beperken. La S. opende de zitting met de mededeling dat ‘het KLPD er niet meer voor hem is’.

  Verder zei hij niets te hebben gehoord van het Team Getuigenbescherming. Wat hij daarmee bedoelde bleef nog ongewis omdat de voorzitter aan offcier van justitie Betty Wind het woord gaf.

Wind zei te hebben geconstateerd dat La S. met zijn verklaring van 19 maart opnieuw het roet in het eten heeft gegooid. Ze zei dat het de vraag is of er ooit een overeenkomst met La S. over zijn bescherming zal worden gesloten. En ook stelde ze dat het de vraag is of La S. op 1 juni voorlopig in vrijheid zal worden gesteld, zoals hij zelf al heeft gezegd.

Die datum is volgens WInd gebaseerd op de netto eis van acht jaar cel die het OM in de deal aan La S. heeft toegezegd. Maar nu La S. andermaal zijn verklaringen heeft opgeschort is het de vraag of het OM inderdaad die lage eis zal gaan stellen.

Wat het Openbaar Ministerie betreft staat dus de deal met La S. duidelijk op springen.

La S. heeft met het Openbaar Ministerie in Amsterdam een deal gesloten over een strafeis en verklaringen over moorden. Op dit moment zijn er onderhandelingen gaande over de bescherming die La S. krijgt van de Nederlandse staat, en over de financiële afwikkeling, daarover kan La S. het niet eens worden met de staat.