La S. dreigt met onthullingen over OM (UPDATE)

Kroongetuige Peter la S. heeft donderdag voor tumult gezorgd tijdens het grote liquidatieproces Passage. La S. suggereerde dat als hij zou vertellen hoe officieren van justitie met hem om zijn gegaan, het Openbaar Ministerie misschien niet ontvankelijk zou kunnen worden verklaard door de rechtbank. De emoties liepen zo hoog op dat de advocaat van La S. op zeker moment de microfoon van zijn cliënt even uitschakelde.

Op het programma stond woensdag het verhoor van Dino Soerel maar Peter la S. eiste op zeker moment spreektijd op. Hij vertelde recent een pleidooi dat hij ten behoeve van zijn verdediging wil voeren ter goedkeuring te hebben voorgelegd aan het Team Getuigenbescherming (TGB) en aan de hoofdofficier van het landelijk parket, maar daarop geen bevredigende reactie te hebben gekregen.

La S. wil de garantie dat als hij bepaalde punten in het openbaar voor de rechtbank aan de orde stelt, dit niet zal leiden tot sancties wat betreft de bescherming van hem of zijn familie, of erger, een opheffen van de beveiliging. Hij is namelijk contractueel verplicht te zwijgen over zijn getuigebescherming.

Een jaar geleden kreeg de kroongetuige een brief van de hoofdofficier waarin deze stelde dat La S. te ver was gegaan met verklaren over zijn regeling. Ook toen protesteerde La S. en zei zich zo niet te kunnen verdedigen.

Zijn advocaat Jan Peter van Schaik zei donderdagavond tegen Crimesite: ‘Dit kan een zeer groot probleem worden. Het is het gevolg van de wetgeving: mijn cliënt moet zaken doen met twee delen van het Openbaar Ministerie, de officier op de zitting en het landelijk parket dat ziet op uitvoering van zijn bescherming. Maar voor La S. is het één. Hij wil een verhaal houden ten behoeve van zijn verdediging. Voor zijn verdediging is het noodzakelijk dat hij bepaalde dingen kan bespreken die zien op zijn bescherming en over de totstandkoming van de deal en de afspraken die zijn gemaakt.’

La S. heeft te maken met officieren van justitie die toezien op de beschermingsregeling en op de officieren waarmee hij afspraken heeft over zijn rol als kroongetuige. 

La S. zegt niet meer te kunnen getuigen in de rechtbank als hij geen garantie krijgt voor zijn bescherming en die van zijn naasten.

De kroongetuige toonde zich zeer emotioneel. Op zeker moment kwalificeerde hij de leden van het GTB als ‘doortrapte honden’. 

La S. zei dat hij zijn verdediging niet kan voeren als hij niet mag spreken over de zaken waarover hij volgens het TGB moet zwijgen. La S. zei precies te willen weten waar hij aan toe is. Dus: wat hij wel en niet mag zeggen, om zichzelf te kunnen verdedigen

Peter la S. wordt onder meer verdacht van het medeplegen van de moord op Kees Houtman, voorbereiding van de moord op Thomas van der Bijl en voorbereiding van de (niet uitgevoerde) moord op George van D. 

Hij zei ook over opnames te beschikken die zouden bewijzen dat officieren van justitie onregelmatigheden jegens hem hebben begaan. Ze zouden hem toezeggingen hebben gedaan en die beloftes niet zijn nagekomen.

Ook zou het OM hem uitspraken hebben ontlokt tijdens het afleggen van zijn verklaringen, uitspraken die belastend zijn voor medeverdachten. Die onregelmatigheden zouden zo ver gaan dat ze tot niet ontvankelijkheid van het OM zouden kunnen leiden, zei La S.

La S. vroeg de rechtbank om een interventie om uit de impasse te raken. De rechtbank vond het verhaal van La S. niet voldoende onderbouwd. Op 10 oktober mag de kroongetuige opnieuw zijn problematiek uiteenzetten.