La S. legde kluisverklaring tegen Holleeder af

Kroongetuige Peter la S. heeft gezegd vijf jaar geleden bij de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) al een verklaring te hebben afgelegd over Willem Holleeder. Dat meldt de verklaggever van het ANP vanuit de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. De officieren van justitie die het grote liquidatieproces Passage behandelen wisten niets af van deze verklaring. Tijdens de inhoudelijke behandeling in de zaak tegen Dino Soerel kwam La S. met dit verhaal op de proppen.  

La S. zegt destijds met CIE-officier van justitie Sander de Haas te zijn overeengekomen dat de verklaring in de kluis zou worden gehouden totdat hij, La S., zou beslissen dat hij naar buiten mocht worden gebracht.De Haas had de verklaring al veel eerder in het proces willen inbrengen, zei de kroongetuige.

CIE-officier van justitie De Haas had de verklaring al veel eerder naar buiten willen brengen, zei La S.

Vorige week zei La S. al dat medeverdachte Jesse R. hem op zeker moment had gevraagd om naar een café te komen, daar zou Willem Holleeder persoonlijk hem een slachtoffer aanwijzen dat zou moeten worden geliquideerd. In één van zijn al aan het dossier van Passage toegevoegde verklaringen heeft La S. gezegd Holleeder maar drie keer heel kort te hebben ontmoet.

La S. legt in de Passage-zaak belastende verklaringen af tegen een aantal medeverdachten over onderwereldmoorden. Hij zegt onder meer samen met Jesse R. Kees Houtman om het leven te hebben gebracht in 2005.

De naam van Willem Holleeder valt voortdurend maar Holleeder is geen van die moorden als verdachte vervolgd.