La S.: nieuwe arrestaties na veroordelingen

Peter la S., kroongetuige in het passageproces, denkt dat er nieuwe arrestaties zullen volgen als er levenslange gevangenisstraffen worden opgelegd aan de hoofdverdachten. Dat zegt hij in De Telegraaf, naar eigen zeggen zijn laatste interview. La S. denkt dat de verdachten deals met justitie gaan sluiten als ze tot hun dood in de cel moeten. Dinsdag doet de rechter uitspraak in het proces. Tegen zes verdachten is levenslang geëist.

(foto misdaadjournalist.nl)

‘Geen van de verdachten heeft tot op heden iets relevants verklaard’, zegt La S. in De Telegraaf. ‘Dat kan veranderen als ze straks hun nieuwe perspectief onder ogen zien: tot aan hun dood achter de tralies.’ Een veroordeling van Dino Soerel leidt volgens de kroongetuige tot de arrestatie van Willem Holleeder. ‘Tegen hem ligt nog veel meer bewijs voor betrokkenheid bij liquidaties.’

La S. denkt dat de rechters hem zullen geloven. ‘Ik ben honderden uren verhoord door rechters, rechercheurs, advocaten en aanklagers. (…) Natuurlijk zullen er discrepenties zitten in sommige verklaringen, maar dat kan niet anders als je over de kleinste details in een periode van soms meer dan tien jaar geleden tussen de 500 en 600 uur bent verhoord.’ Volgens La S. kunnen alle essentiele verklaringen door ander bewijsmateriaal worden gecontroleerd.

In het interview zegt La S. spijt te hebben. ‘Mijn denken is totaal veranderd. (…) En ja, ik heb spijt. Vooral van het verdriet dat ik de familie Houtman en slachtoffers van mijn overvallen heb aangedaan. Als je ouder wordt, leer je een realiteit kennen die anders is dan wanneer je twintig bent. De moord op Kees Houtman is nooit meer goed te maken. Mijn keuze om schoon schip te maken was oprecht. Ik ben een spijtoptant in de ware zin van het woord.’

La S. zat, om wraakacties te voorkomen, vijf jaar en vier maanden vrijwel volledig afgezonderd opgesloten, ‘Ik ben buitengewoon aangenaam gezelschap voor mezelf en kan prima tegen alleen zijn’, zegt hij in De Telegraaf. ‘Ik mocht gelukkig een laptop in mijn cel, waarop ik heel veel aan mijn dossier heb gewerkt. De televisie stond de hele dag aan, meestal zonder geluid. Ik las veel en ondervond steun uit boeken over bepaalde religies en levensovertuigingen.’

Het is mogelijk dat La S. na de uitspraak van dinsdag weer naar de gevangenis moet. Maar in ruil voor zijn medewerking heeft het OM acht jaar in plaats van zestienjaar celstraf geëist. Tweederde deel daarvan heeft hij al uitgezeten, waardoor hij al is vrijgelaten.

Telegraafverslaggever John van den Heuvel trof La S. in een zakenhotel in het centrum van Helsinki. Er is voorafgaand aan het interview afgesproken om geen enkele toespeling op uiterlijk, bescherming of verblijfplaats van La Serpe te maken.

Lees ook:

Onderzoek lek Peter la S. levert niets op

Gaat het OM door met La S.?

‘Ik weet natuurlijk dat-ie vals is’

La S.: ‘Ik heb altijd naar waarheid verklaard’