La Serpe weigert opnieuw te praten (UPDATE)

In het hoger beroep van het Passage-proces lijkt het gerechtshof van Amsterdam in aanvaring te komen met het Openbaar Ministerie. Oorzaak: het OM houdt vol dat kroongetuige Peter la Serpe geen vragen over zijn getuigenbeschermingsprogramma hoeft te beantwoorden.

Door @Wim van de Pol

Voorzitter van het gerechtshof Ruud Veldhuisen toonde zich vrijdag tijdens de ochtendzitting in de beveiligde rechtszaal op Schiphol licht geïrriteerd over het feit dat het OM tijdens het verhoor bij de rechter-commissaris, afgelopen maandag, tegen La Serpe heeft gezegd dat door te getuigen over zijn bescherming zijn deal met de overheid gevaar loopt.

Toezeggingen

Het gerechtshof had opdracht gegeven kroongetuige Peter la Serpe bij de rechter-commissaris te horen over zijn getuigenbeschermingprogramma. Doel daarvan is te onderzoeken of er onder de vlag van getuigenbescherming misschien ontoelaatbare toezeggingen aan hem zijn gedaan. In zijn contract met de Staat staat dat hij helemaal niks mag zeggen over zijn bescherming. Maar volgens het gerechtshof kan hij daar toch vragen over beantwoorden bij de rechter-commissaris omdat die de antwoorden geheim kan houden.

Razend

Iedereen in Nederland is verplicht om te getuigen. Een contract zoals dat van La Serpe (foto) met de Staat kan geen reden zijn om niet te verklaren. Zeker niet als het gerechtshof opdracht heeft gegeven La Serpe zo nodig te horen onder geheimhouding. Toch namen de advocaten-generaal Frits Posthumus en Cynthia de Jong afgelopen maandag het standpunt in dat La Serpe geen vragen hoefde de beantwoorden en dat zijn overeenkomst zal worden opgezegd als hij dat toch zou doen. La Serpe hield dan ook zijn mond. De rechter-commissaris concludeerde maandag dat verder horen geen zin had. De advocaat van Jesse Remmers, Sander Janssen toonde zich daar razend over: ‘La Serpe had allang opdracht gekregen geen antwoord te geven. Dat is frustreren van de waarheidsvinding, dit moet leiden tot niet ontvankelijkheid. Het OM doorkruist het werk van de rechter.’

Gescheiden?

Het Openbaar Ministerie neemt steeds het standpunt in dat de getuigenbescherming door het OM losstaat van het OM dat verdachten vervolgd. Advocaat Janssen stelt dat het OM de ene keer een en ondeelbaar wil zijn, en de andere keer zegt dat er gescheiden trajecten zijn, zoals nu. ‘Net zoals het uitkomt’.

Pijnlijk

De weigering van de advocaten-generaal mee te werken aan het verhoor van La Serpe door hem te dreigen dat zijn overeenkomst zal worden opgezegd is zeer pijnlijk omdat het hof dit had zien aankomen en juist daarom had gezegd dat de antwoorden van la Serpe geheim zouden blijven. Het OM blokkeert met het standpunt dat de overeenkomst met La Serpe zal worden opgezegd in feite het verhoor van La Serpe.

Geen zin in

Voorzitter Veldhuisen besloot de ochtendzitting met een scherpe vraag aan de twee advocaten-generaal:

‘Hoe kan het zijn dat het OM gedoe maakt over veiligheid en een discussie voert over iets waar al over gesproken is. Het lijkt alsof het OM er geen zin in heeft en probeert een uitkomst te realiseren die niet heel dicht ligt bij wat het hof heeft beslist?’

De advocaten-generaal zullen over enkele weken antwoord geven op de vragen van het gerechtshof en de advocaten.

Alle berichten over het Passage-proces.

Zie ook:

‘Een relatie tussen Ros en de Staat?’ (#2)

Jesse Remmers wilde over Fred Ros verklaren (#1)