Laatste dag Thais proces coffeeshophouder

Dinsdag is voorlopig de laatste zittingsdag van het maandenlang durende proces tegen de Brabantse coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Advocaten Gerard Spong en Sidney Smeets legden deze week de rechtbank in Bangkok uit dat in Nederland verkoop van softdrugs, door het gedoogbeleid, in principe niet illegaal is.

Witwassen

Tilburger Van Laarhoven zit nu ruim een jaar in een gevangenis in de hoofdstad van Thailand nadat de Thai als uitvloeisel van een Nederlands rechtshulpverzoek over witwasfeiten een eigen onderzoek begonnen naar drugsgerelateerde delicten. Het Openbaar Ministerie in Breda verdenkt hem van witwassen van geld dat hij met de coffeeshops van zijn Grass Company in Tilburg en Den Bosch verdiende.

Gedoogbeleid

Spong was al eerder voor van Laarhoven in Thailand. Hij is van mening dat het Nederlandse OM het gedoogbeleid niet goed heeft uitgelegd aan het Bangkok Criminal Court. Vandaar dat hij nogmaals is afgereisd om tekst en uitleg te geven. Frits Lauwaars, oud-voorzitter van de rechtbank in Amsterdam, heeft een brief opgesteld over het gedoogbeleid. Spong legde uit dat in Nederland de opbrengsten van coffeeshops niet als wordt witwassen aangemerkt en dat er gewoon aan de Belastingdienst over wordt betaald.

December

Spong beschuldigt het Openbaar Ministerie ervan de Thaise autoriteiten tegen Van Laarhoven te hebben opgezet, omdat vervolging in Nederland dreigde te een mislukken. De Thaise rechter doet vermoedelijk in december uitspraak.

‘OM vroeg om Thais onderzoek coffeeshophouder’

Thais onderzoek coffeeshophouder loopt vast

‘OM vroeg niet om arrestatie oprichter coffeeshops’