Laatste Vista-verdachte ingerekend

De laatste voortvluchtige verdachte in de grote Vista-zaak is dinsdag in de buurt van de stad Medellin in Colombia aangehouden. Walter T. (42) was net geland in Colombia an een vlucht uit Panamá. T. wordt volgens de Colombiaanse politie gezocht in meerdere landen waaronder Nederland. Hij zou hebben meegewerkt aan het organiseren van een transport van 1100 kilo cocaïne naar Polen. Onder meer Freek de K. uit IJmuiden staat daarvoor terecht bij de rechtbank in Haarlem.

Koen Voskuil schrijft vandaag in het papieren Algemeen Dagblad:

‘Walter T.  is één van de 25 verdachten in het Haarlemse Vista-proces, dat met name draait om een grote drugsdeal die in 2009 ophanden was in de Poolse hoofdstad Warschau. Een berg van ruim 1100 kilo Colombiaanse coke werd daar aangeboden aan West Europese afnemers.

T. is de laatste verdachte die nog voortvluchtig was in het omvangrijke drugsproces. Justitie had een internationaal opsporingsbevel naar hem uitgevaardigd. Maar ook de advocaten van de verdachten willen hem dolgraag horen. T. kan mogelijk meer vertellen over geheim agenten die in 2009 hebben geïnfiltreerd in het grote cocaïnetransport.

Via een gezamenlijke actie van de Amerikaanse drugsjagers van de DEA, de Colombiaanse politie en de Poolse geheime dienst is de 1100 kilo cocaïne gecontroleerd doorgevoerd naar Polen. Daar wilden de diensten zien wie er op de drugs afkwamen.

T. is volgens het strafdossier meerdere malen gezien met de geheime DEA-agent ‘Mono’, ondermeer in Amsterdam. Over de rol van geheim agent ‘Mono’ bestaan nog veel vragen. Het Vista-proces wordt op zijn vroegst in januari 2012 hervat.

Afgelopen vrijdag zijnn de hoofdverdachten Freek de K. en Peter S. overigens op vrije voeten gesteld.’

Lees ook:

De infiltranten en de visboer