Laatste wens Lau niet in vervulling

De laatste wens van de crimineel Lau Geeraets gaat niet in vervulling. Het dagboek dat hij schreef tijdens zijn detentie in de gevangenis in Vught wordt niet gepubliceerd. Dat zegt zijn gewezen advocaat Marcel Heuvelmans in een interview met dagblad De Limburger.

700 pagina’s

Via de raadsman praatte ook de moeder van Lau over de zelfgekozen dood van haar zoon met de krant. Lau Geeraets pleegde in april vorig jaar zelfmoord in zijn cel, op de dag dat hij door de rechter tot levenslang was veroordeeld wegens de dubbele moord op de Venrayse Marokkanen Karim Fourkour en Fouad Bendella. Tijdens zijn detentie schreef Geeraets meer dan zevenhonderd pagina’s over zijn ervaringen tijdens het strafproces en in de gevangenis. Hij wilde dat zijn dagboek uitgegeven zou worden. De opbrengsten moesten naar zijn zoon Roy gaan.

Innemen

In het vraaggesprek met de verslaggevers Jos Emonts en Marco van Kampen legt advocaat Heuvelmans uit waarom het dagboek niet verschijnt, niemand wilde het uitgeven. Het manuscript bevat niettemin dramatische elementen.

In zijn allerlaatste aantekeningen kondigde Lau zijn afscheid aan: ‘Het is 22.52 uur, en ik ben bezig met het innemen van pillen’.

De moeder van Lau hield direct nadat de rechter haar zoon had veroordeeld tot levenslang rekening met zijn ultieme vlucht. Twee vragen bleven haar altijd bezighouden: hoe was het mogelijk dat haar zoon zichzelf van het leven kon beroven in de strengst beveiligde gevangenis van Nederland? En, hoe kon hij juist daar honderden pillen opsparen? Volgens zijn advocaat omdat hij enige net deed alsof hij zijn dagelijks uitgereikte pillen innam.