Laatste zittingsdag Marengo: ‘Mijn lot ligt in uw handen’

Laatste zittingsdag Marengo: ‘Mijn lot ligt in uw handen’

In het liquidatieproces Marengo heeft woensdag de laatste zitting plaatsgevonden. Daarin werden een aantal laatste verzoeken van advocaten afgewezen. Ook maakten een aantal verdachten van de mogelijkheid gebruik het laatste woord te nemen. Dit tekent verslaggeefster Saskia Belleman op vanuit de rechtszaal in Amsterdam.

Eerlijk

Een laatste woord werd onder meer uitgesproken door verdachte Saïd Razzouki. Hij wordt ervan verdacht de rechterhand van Ridouan Taghi te zijn geweest: ‘Ik hoop dat jullie een eerlijk proces kunnen geven.’

Een van de advocaten van Razzouki, Robert van ’t Land, stelde wel dat er delen van gesprekken van de kroongetuige Nabil B. ontbraken, waardoor de rechtbank zich moeilijk een oordeel zou kunnen vormen over zijn betrouwbaarheid.

De officier van justitie vond de opmerkingen van de advocaat ‘een herhaling van zetten’. Deze meende dat er geen enkele reden is voor niet-ontvankelijkheid van het OM of uitsluiten van de verklaringen van de kroongetuige voor het bewijs.

Lot

Mohamed el A. praatte iets langer, schrijft de rechtbankverslaggeefster van De Telegraaf, Saskia Belleman, op X: ‘Ik heb verklaringen afgelegd over mijn rol in deze zaak. Dat was niet makkelijk. Mijn lot ligt in uw handen.’

El A. vraagt de rechtbank vooral rekening te houden met zijn kinderen. Zijn dochter werd geboren in mei 2019 terwijl haar vader vastzat, en zijn zoontje heeft het moeilijk met het niet thuis zijn van zijn vader.

Geen invloed

Advocaat Guy Weski zegt dat het geen zin heeft om namens Achraf B. nog een laatste woord uit te spreken: ‘Uw vonnis ligt waarschijnlijk al op de plank en wat hij zegt zal geen invloed meer hebben.’ Achraf B. wil alleen nog kwijt ‘dat hij nooit heeft kunnen beschikken over leven en dood’.

Uitspraak in de zaak Marengo volgt op 27 februari.