Lab Someren: 5 miljoen pillen op de markt (UPDATE)

In een drugslab dat de politie dinsdag op het platteland bij Someren, op de grens van Limburg en Noord-Brabant, ontdekte zijn minstens vijf miljoen pillen gedraaid. Die pillen zijn niet in beslag genomen maar op de vrije markt verkocht door de criminele organisatie die het laboratorium exploiteerde. Overigens is ook voor miljoenen aan synthetische drugs in het lab gevonden.

Jerrycans

De politie zegt dat specialisten van de forensische opsporing dat hebben berekend op basis van lege vaten en jerrycans met chemicaliën waar grondstoffen in hebben gezeten. In de schuur werden twee verborgen ruimtes aangetroffen. In de ene ruimte waren twee drukreactievaten en een distilleerketel voor de productie van MDMA-olie aanwezig. In de de andere ruimte stonden enkele diepvrieskisten waarin de olie tot poeder kristalliseert. Daarin zat nog poeder voor ongeveer een miljoen pillen.

20 miljoen

De politie schat dat het lab pillen ter waarde van ongeveer twintig miljoen euro op de markt heeft gebracht. Als de pillen niet in Nederland maar in het buitenland zijn verkocht kan de straatwaarde al snel tussen de 60 en 80 miljoen euro zijn. In het lab werd verder nog voor een straatwaarde van een half miljoen euro aan amfetamine aangetroffen. Een ketel voor de productie van amfetamine was ook nog aanwezig maar buiten werking. Voor de productie van speed en xtc zijn grotendeels de zelfde grondstoffen nodig.

Beperkt

De 53-jarige eigenaar van de schuur waarin het lab werd aangetroffen is aangehouden.  Zijn rol was mogelijk beperkt. De politie onderzoekt in hoeverre hij wist dat er een drugslab in de schuur was opgezet. Dinsdagmiddag is de man weer vrijgelaten.