‘Het lag aan de hoestdrank’

Enkele dagen geleden werd de 44-jarige Louis Chen veroordeeld tot bijna vijftig jaar celstraf – de maximumstraf in de staat Washington. Chen had op beestachtige wijze zijn partner Eric Cooper en hun tweejarig zoontje Cooper Chen vermoord. Volgens de advocaten van Louis Chen was hun cliënt psychotisch geworden door het innemen van grote hoeveelheden hoestdrank.

Toen endocrinoloog Louis Chen in augustus 2011 niet op zijn werk in het ziekenhuis verscheen, nam een collega polshoogte bij het appartement van Chen, waar hij samenwoonde met zijn partner Eric Cooper en hun zoontje. Nadat de collega had aangebeld, deed Chen open. Hij was naakt en zat onder opgedroogd bloed.

Slachtpartij

In het appartement had een ware slachtpartij plaatsgevonden. Eric Cooper was met 177 messteken om het leven gebracht. Het zoontje was de keel doorgesneden. Het Openbaar Ministerie denkt dat het jongetje heeft gezien hoe zijn vader werd vermoord, alvorens hij zelf om het leven werd gebracht. In de woning werden vijf messen gevonden. Het appartement was bezaaid met brieven die onder het bloed zaten.

Scheiding

Volgens de openbaar aanklager was de slachtpartij veroorzaakt doordat Eric Cooper had aangegeven te willen scheiden van de tien jaar oudere Louis Chen. Chen zou hebben gevreesd in een vechtscheiding terecht te komen, waarbij strijd geleverd zou worden over de voogdijschap van de tweejarige Cooper Chen.

Hoestdrank

Volgens de verdediging van Chen was hun cliënt psychotisch geworden omdat hij een grote hoeveelheid hoestdrank had ingenomen in combinatie met andere zelf voorgeschreven medicatie. De advocaten betoogden dat Chen te kampen had met depressies en paranoïde wanen. Dat zou verergerd zijn door de cocktail aan middelen die hun cliënt had ingenomen. Met name de stof dextromethorphan, die veel voorkomt in hoestsiroop, zou een psychotische reactie hebben opgewekt.

Intensive care

Na de moordpartij belandde Chen zelf op de intensive care vanwege de overdosis aan medicijnen en steekwonden die hij zichzelf had toegebracht. Artsen in het ziekenhuis constateerden dat Chen geteisterd werd door hallucinaties en wanen en lieten hem op een gegeven moment overbrengen naar een psychiatrisch ziekenhuis.

In de rechtbank betuigde Chen spijt. De rechter erkende dat de verdachte psychiatrische ziektebeelden vertoonde en verzocht de gevangenisdirectie Chen onder te brengen op een psychiatrische afdeling van de gevangenis.