Verdachten hebben geen schuld aan dood Jdesse Boerenveen

Door de rechtbank in Alkmaar zijn zes verdachten veroordeeld voor de vrijheidsberoving van Jdesse Boerenveen (40) in 2016, in Wormerveer en Almere. Boerenveen kwam bij een poging zich zwemmend in veiligheid te brengen om het leven. Er zijn celstraffen opgelegd tot negen maanden. De officier van justitie had tot 7,5 jaar geëist.

Garage

Begin december 2016 is bij de politie een melding binnen gekomen dat op 1 december 2016 mogelijk een man werd vastgehouden in een garage in Wormerveer. Vervolgens is op 22 december 2016 het stoffelijk overschot van de man bij het eiland tegenover het strand in Almere-Haven gevonden.

Aan de hand van diverse verklaringen, forensisch onderzoek en telecomonderzoek stelt de rechtbank vast dat Boerenveen  rond 12.30 op 1 december in de garage van verdachte Jeffrey K. (49) in Wormerveer was. Hij is daar verschillende keren geduwd, en mocht de kantine van de garage niet meer verlaten. Hij mocht wel verschillende telefoongesprekken voeren met mensen die hij vertelde dat hij een schuld moest voldoen. Verdachten hebben bij een getuige 2.000 euro opgehaald.

Chrysler

Rond 16.00 kwamen verdachten Lloyd B. (41), Michael F. (37) en een derde persoon in een Chrysler naar de garage. Boerenveen is door B. geslagen en vervolgens gedwongen in de Chrysler te stappen. Ze reden richting Almere. In Almere toonde verdachte B. aan het slachtoffer een vuurwapen om druk op hem uit te oefenen. Iemand bij wie ze geld wilden halen  heeft geen geld gegeven. Daarna zijn ze richting het strand van Almere Haven gereden. Daar moest Boerenveen uitstappen en is er weer een vuurwapen op hem gericht. Op enig moment heeft hij weg kunnen rennen. Twee verdachten hebben naar hem gezocht maar hem niet meer kunnen vinden. (tekst loopt door onder de reclame)

Geen schuld

De rechtbank vindt dat zes van de zeven verdachten zich hebben schuldig gemaakt aan plannen en uitvoeren van wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Op grond van het schouwverslag en de diverse deskundigen onderzoeken gaat de rechtbank ervan uit dat Boerenveen door verdrinking is overleden. De rechtbank vindt niet dat de dood van het slachtoffer aan het handelen van verdachten L.B. en M.F. kan worden toegerekend. Er is geen relevant bewijs waaruit blijkt hoe, waar, wanneer en onder welke verdere omstandigheden het slachtoffer is verdronken en of de beide verdachten daarvan op de hoogte waren. Het overlijden van het slachtoffer konden de verdachten niet voorzien. De verdachten hebben hem bedreigd waarna hij vluchtte maar dat is onvoldoende om diens dood aan de verdachten B. en F. toe te rekenen. Beiden worden vrijgesproken van die strafverzwarende omstandigheid.

De straffen zijn dus fors lager dan de officier van justitie eiste, ook omdat de rechtbank rekening houdt met het overschrijden van de redelijke termijn. Het heeft te lang geduurd voordat de verdachten zijn berecht.

Voorwaardelijk en onvoorwaardelijk

Jeffrey K. krijgt 135 dagen gevangenisstraf en een werkstraf van 90 uur. Verdachte R. M. (50) krijgt 217 dagen cel. Hij onderhield contact met getuigen en medeverdachten. Brian D. (44) had geen leidende rol maar krijgt toch 196 dagen cel. Hij maakte het filmpje dat is uitgelekt naar de media. Denise D. (41) voelde zich opgelicht door Boerenveen en wilde 4.000 euro van hem innen, zij krijgt vijf maanden cel. Lloyd B. krijgt negen maanden, ook voor het slaan en dreigen met het vuurwapen. En Michel F. krijgt acht maanden cel, ook omdat hij de auto leverde.

Alle straffen zijn inclusief een voorwaardelijk deel van drie maanden. Alle verdachten (behalve Denise D.) hoeven niet meer te zitten omdat het onvoorwaardelijk gedeelte van de opgelegde straf niet hoger is dan het voorarrest.

Audrienne C. (40) is vrijgesproken. Anders dan de officier van justitie gaat de rechtbank er niet van uit dat zij de derde persoon in de Chrysler is geweest.

Zie ook:

Jdesse Boerenveen werd voor zijn dood urenlang gegijzeld en verdronk daarna

OM eist tot 7,5 jaar gevangenisstraf voor dodelijke gijzeling