Lage straf voor op seks beluste huisarts

Een voormalige huisarts (50) uit Den Haag is woensdag door de Haagse rechtbank veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf. De man had in 2012 tijdens een bezoek van een vrouw in zijn spreekkamer zijn broek en onderbroek uitgetrokken en was naakt bovenop haar gaan liggen.

Geschrapt

Dat was kennelijk met de bedoeling om seks te hebben, zo neem te rechtbank aan. Tot een uitvoering van een kennelijk voorgenomen misdrijf kwam het niet. Hij is vrijgesproken van drie andere zedendelicten, waarvan twee betrekking hadden op dezelfde vrouw. Bij die feiten ging het om betasten en seks hebben.

De man is na een uitspraak van het Centraal tuchtcollege geschrapt nadat klacht over seksueel misbruik gegrond werd geacht.

Botox

Hij had de betreffende vrouw in haar lippen een botox-injectie gegeven maar hij bleek haar niet met botox maar met het verdovingsmiddel lidocaïne te hebben ingespoten. In het vonnis bevindt zich onder meer de volgende passage:

Nadat zij aan waren gekomen bij de praktijk van verdachte en [getuige 1] in de wachtkamer zat, zei verdachte tegen [slachtoffer 1] dat hij weer met haar naar bed wilde. [slachtoffer 1] heeft tegen verdachte gezegd dat ze boos was over de mislukte lipvergroting en vervolgens heeft zij tegen hem gezegd: “als je wil dan doen we het nog een keer en dan geef je me het resultaat wat ik wil hebben”. Verdachte is vervolgens condooms gaan halen uit de auto.

Ridicuul

De advocaat van de betrokken vrouw, Michel van Stratum, zegt in reactie op het vonnis:

Slechts zes maanden voorwaardelijk en niet eens taakstraf is ridicuul en onbegrijpelijk. De nationaal rapporteur mensenhandel vroeg onlangs al aandacht voor  veel te lage straffen in zedenzaken. De rechtbank gaat daar ten onrechte aan voorbij. Het is bovendien een slecht signaal naar andere artsen en hulpverleners die hun handen niet thuis kunnen houden en misbruik maken van kwetsbare slachtoffers in een afhankelijkheidsrelatie.