Lage straf voor stevige heroïne import

De rechtbank in Arnhem heeft een 36-jarige Rotterdammer tot vijf jaar veroordeeld voor het invoeren van 490 kilo heroïne. De heroïne werd in juli 2016 aangetroffen in een vrachtwagen in Duiven.

Opzettelijk

De vrachtwagen was vanuit Turkije via Antwerpen naar Nederland getransporteerd. De verdachte werd in Rotterdam aangehouden. Volgens de rechtbank kan worden bewezen dat de Rotterdammer hiervan op de hoogte is geweest. Ook vindt de rechtbank dat hij de heroïne opzettelijk heeft ingevoerd. Het bedrijf van de man werd gebruikt als afnemer van de lading. Vervolgens werd een container besteld en het transport vanuit Antwerpen geregeld.

Aanzienlijke bijdrage

Door uiteindelijk ook de lading in ontvangst te nemen heeft de Rotterdammer – naast de persoon of personen die onder meer de heroïne in de container hebben geplaatst – een aanzienlijke bijdrage aan de uitvoering van dit feit geleverd. Daarmee vindt de rechtbank ook bewezen dat hij dit feit samen met een ander of anderen heeft begaan.

De officier van justitie had zes jaar celstraf geëist. Bij de strafmaat weegt de rechtbank mee dat de man niet eerder voor drugsdelicten is veroordeeld. Bovendien gaat het om een enkel transport waarbij niet kan worden vastgesteld dat de man een leidinggevende rol heeft vervuld. Volgens de rechtbank is een relatief lage straf passend.