Lagere straf Ron P. in Puttense moordzaak

Ron P. heeft een lagere straf opgelegd gekregen in de zogenoemde Puttense moordzaak. P. moet 15,5 jaar de cel in voor de verkrachting van en de moord op Christel Ambrosius in 1994. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Het gerechtshof legde hem eerder een gevangenisstraf van 18 jaar op.

Het hof in Arnhem heeft met de uitspraak – veroordeling tot 18 jaar – geen rekening gehouden met eerder opgelegde straffen aan Ron P. Dat is in strijd met de wet en daarom oordeelt de Hoge Raad dat een celstraf  van 18 jaar niet kan.

Klachten

Ron P. had zich bij de Hoge Raad beklaagd over het ontbreken van het technisch bewijs uit eerde zaken van vrijgesproken verdachten. Verder klaagde hij over twee verklaringen die hij had afgelegd bij de politie en P. wilde twee deskundigen horen bij het hof. De Hoge Raad heeft al deze klachten verworpen.

P. werd in 2008 verdachte toen dna van hem overeen bleek te komen met dat in zaadcellen op het been van de vermoorde Puttense stewardess. De verklaring van de verdachte was dat hij een geheime seksuele relatie met het slachtoffer had.

Vrijspraak

De Puttense moordzaak is bekend geworden door de vele aandacht in de media. Met name door het programma van Peter de Vries. Wilco Viets en Herman du Bois werden veroordeeld voor de moord op Christel Ambrosius, maar zijn, nadat ze hun straf onschuldig hadden uitgezeten, toch vrijgesproken in deze zaak.

Anneke

Vorig jaar werd Ron P. nog door de rechtbank in Den Haag vrijgesproken voor betrokkenheid bij de moord op de Rijswijkse Anneke van der Stap. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een levenslange celstraf. Justitie is in hoger beroep gegaan en die zaak moet nog door het hof behandeld worden.

Lees hier alles over Ron P.