Lagere straf voor Erik-Jan Q.

Het Haagse gerechtshof heeft Eric Jan Q. veroordeeld tot 10,5 jaar cel. Hij hof vindt het bewezen dat hij voorbereidingen heeft getroffen om in Nederland aanslagen plegen. Die straf is lager dan de eis van 16 jaar en ook minder dan de rechtbank in eerste aanleg oplegde: 12 jaar. Het hof trok anderhalf jaar celstraf eraf omdat de zaak al zo lang sleept en Q. al sinds 2007 in het zware regime van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught zit.

Q. is ook schuldig aan het voorbereiden van moord, gijzeling, brandstichting en/of ontploffingen, diefstal met geweld en afpersing. Er zijn foto’s en plattegronden bij hem gevonden. Zijn doelwitten waren misschien, het gebouw van de AIVD, Prinsjesdag, olieinstallaties en ook Hotel New York in Rotterdam.

Hij had wapens met munitie voorhanden en ook grondstoffen voor het maken van explosieven. Verder stuurde Q. in 2003 en 2004 tien brieven met kogels en poeders naar verschillende adressen.

Q. pleegde in de jaren 90 twee zeer gewelddadige overvallen op grenswisselkantoren in Rotterdam en Hoek van Holland. Bij een daarvan schoot hij meer dan 30 keer op de politie. Hij kreeg 14 jaar cel, maar hij ontsnapte in 2001 uit de gevangenis. In 2007 wed hij in Arnhem gearresteerd toen hij kleding probeerde te stelen in een winkel.

Zie ook:

Nieuw onderzoek vingers Erik-Jan Q.