Lagere straf voor moord met koevoet

De man uit Maarn die in 2012 zijn echtgenote met een koevoet doodsloeg, is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. Hij kreeg in 2013 voor de rechtbank nog 15 jaar cel. Hij werd destijds veroordeeld voor moord, maar het hof acht niet bewezen dat hij zijn vrouw met voorbedachte rade doodde.

In juni 2012 kreeg de politie een melding binnen van haar man. De politie vond de vrouw toen dood in bed, ze was meerdere keren met een koevoet op haar hoofd geslagen.

Toch niet gewurgd

Voor de rechter beweerde een patholoog-anatoom dat de vrouw niet door de slagen van de koevoet was overleden, maar een paar uur daarna is gewurgd. In hoger beroep stelde de arts zijn conclusies bij: de vrouw is waarschijnlijk toch door de klappen overleden. Daardoor is het waarschijnlijker dat de man in een opwelling handelde. Daarom veroordeelde het hof de man niet voor moord, maar voor doodslag.

De vrouw wilde scheiden en is daarom waarschijnlijk doodslagen. Het hof nam de man kwalijk dat hij geen hulp heeft gehaald voor zijn zwaargewonde vrouw.