Lagere straf voor neerschieten Klaas Otto

De 46-jarige autohandelaar Joop M. uit Poppel heeft in hoger beroep een flink lagere straf gekregen voor het neerschieten van oud-No Surrender-voorman Klaas Otto (foto). Door de rechtbank was M. nog veroordeeld tot 8 jaar cel; van het hof kreeg hij 5 jaar.

In zijn beslissing laat het hof meewegen dat M. jarenlang door Otto was bedreigd en afgeperst. M. kreeg geregeld een pak slaag van de oprichter van No Surrender. De rechtbank had destijds het wanhoop-motief nog terzijde geschoven.

Bonken

M. schoot Otto in maart 2015 neer bij zijn huis in Poppel, net over de grens in België, toen deze op de deur van de woning van de autohandelaar stond te bonken. Het No Surrender-lid kreeg een kogel in zijn hals, maar herstelde snel. Het afpersen zou zijn begonnen nadat een deal tussen de autohandelaar en Otto over een oldtimer was misgelopen. Joop M. moest daarvoor een boete betalen aan Otto.

1,3 miljoen

Otto werd in oktober vorig jaar in Nederland veroordeeld tot 6 jaar cel voor zware mishandeling en afpersing. Ook zou hij een bedrag van 1,3 miljoen euro hebben witgewassen. Joop M. was een belangrijke getuige in deze rechtszaak tegen Otto. De advocaten van Otto vinden M. ongeloofwaardig en wijzen erop dat hij zelfs nooit aangifte heeft gedaan. Het hoger beroep in de afpersingszaak tegen Klaas Otto loopt nog.

Volgens Omroep Brabant heeft M. gezegd dat hij na de schietpartij is benaderd door mensen uit de omgeving van Otto om zijn belastende verklaring in te trekken. Hij zou daarvoor 100.000 of 150.000 euro krijgen. M. zou toen hebben gezegd dat Otto hem zo veel had aangedaan, dat 2 miljoen euro nog niet genoeg zou zijn.