‘Lagere straffen door frictie OM en rechtbank’

Criminelen krijgen lagere straffen in Noord-Nederland omdat daar de samenwerking tussen politie, OM en de rechtbank niet goed verloopt. Dat zegt hoofdofficier van justitie Jan Eland tegen Dagblad van het Noorden. Hij heeft voornamelijk forse kritiek op de rechtbank.

In 2013 werden de rechtbanken van Groningen, Leeuwarden en Assen samengevoegd tot de rechtbank van Noord-Nederland. Maar volgens hoofdofficier Eland zijn er nog altijd drie verschillende rechtbanken met verschillende culturen, waardoor het ‘lastig zaken doen’ is. Hij stelt dat het OM altijd de schuld krijgt als er iets fout gaat.

Vaker werkstraffen

Ook de politie en het OM hebben reorganisaties, fusies en bezuinigingen achter de rug. Daardoor worden rechtszaken steeds trager afgewerkt, stelt Eland. Omdat er daardoor veel tijd zit tussen het gepleegde misdrijf en de veroordeling krijgen criminelen vaker werkstraffen, terwijl volgens Eland het misdrijf goed is voor een celstraf.

Ook presteert de politie onder de maat, vindt de hoofdofficier. ‘Wij hebben last van een gebrek aan kwaliteit bij de politie. De politie is momenteel erg met zichzelf bezig.’ Eland verwijst daarmee onder meer naar het coa-conflict bij de politie. Er is daarnaast een gebrek aan rechercheurs.