Lagere straffen in Groninger HIV-zaak

Peter M. en Hans J. zijn donderdag door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht en vijf jaar in de zogenoemde Groninger HIV-zaak. De mannen werden verdacht van het toebrengen van lichamelijk letsel door hun slachtoffers te injecteren met HIV-besmet bloed. Het hof acht dat niet bewezen en veroordeelde beide mannen voor poging tot zware mishandeling.

De zaak was al een keer in hoger beroep behandeld door het gerechtshof in Leeuwarden, maar werd door de hoge raad terugverwezen naar het hof in Arnhem. De hoge raad toentertijd: ‘Het is niet voldoende uitgesloten dat ieder slachtoffer zijn hiv-besmetting ook via onbeschermde seks had kunnen oplopen, waardoor de schuld voor de opzettelijke besmetting met injecties met geïnfecteerd bloed niet vaststaat.’

De twee verdachten Peter M. en Hans J. kregen eerder dit jaar van het gerechtshof in Leeuwarden respectievelijk twaalf jaar en negen jaar gevangenisstraf voor onder meer poging tot zware mishandeling met voorbedachte rade. Ze organiseerden in 2005 en 2006 in Groningen en in Scharmer seksfeestjes voor homoseksuele mannen.

Volgens het hof in Leeuwarden is het niet bij een poging tot zware mishandeling gebleven, maar was ook bewezen dat de verdachten door het injecteren met besmet bloed de hiv-besmetting van de slachtoffers daadwerkelijk hebben veroorzaakt. Er is dus daadwerkelijk causaal verband tussen het injecteren en de hiv-besmetting.

Daar dacht de hoge raad anders over en verwees de zaak terug naar het hof in Arnhem, die donderdag ook anders oordeelde.

Mick van Wely schreef een boek over de Groninger HIV-zaak en schrijft donderdag het volgende: ‘Het Hof acht net als de Groninger rechtbank eerder, niet bewezen dat de slachtoffers hun hiv-besmetting hebben opgelopen door de injecties. Dat had ook kunnen gebeuren door seks met anderen. Toch is het raar: Peter M. en Hans J. hadden de intentie om anderen te besmetten door hen met hiv-bloed in te spuiten. Deskundigen zeiden dat besmettingen heel goed het gevolg hadden kunnen zijn van de injecties. Hans J. had er uitgebreid over verklaard. En toch zijn ze vandaag vrijgesproken van het moedwillig besmetten door injecties.’

Lees ook:

Groninger HIV-zaak moet over