Lagere straffen in Purmerlandzaak (UPDATE)

De rechtbank Haarlem heeft dinsdag de vier verdachten van de drievoudige Purmerlandmoorden veroordeeld tot gevangenisstraffen van tien, twaalf en twintig jaar. Dat is fors lager dan geëist. Het Openbaar Ministerie had om celstraffen tot 30 jaar gevraagd. 

Conflict

James P. kreeg de hoogste straf omdat hij was volgens de rechtbank eerst betrokken was bij het doodschieten met een pistoolmitrailleur van Mohamed Benbouker (34) en daarna ook bij de dood van Maurice Bouhuijs (40) en Arjan Kools (42), op 20 december 2011. De moorden hielden verband met een conflict in de wiet-wereld, waarbij een van de verdachten door het slachtoffer B. werd afgeperst en bedreigd, aldus de rechtbank.

Doodslag

De rechtbank oordeelt onder meer op basis van het forensisch onderzoek en getuigenverklaringen dat bewezen is dat Martijn W. en James P. zich samen schuldig hebben gemaakt aan doodslag van Benbouker, die in het Noord-Hollands kanaal is gevonden. Het is geen moord maar doodslag omdat het niet het vooropgezet plan was om hem te vermoorden, volgens de rechtbank. Ze waren wel van plan B. te beroven of te ontvoeren. De twee andere verdachten waren op de Kanaaldijk weliswaar aanwezig maar zij worden vrijgesproken in deze zaak omdat niet gebleken is dat zij wisten wat daar ging gebeuren.

Samen gepleegd

De kort daarop volgende moorden op de twee andere slachtoffers aan het Burgtpad in Purmerland zijn volgens de rechtbank door James P., Arnold van L. en Thomas L. samen gepleegd. Het besluit om deze twee te vermoorden kwam voort uit de dood van B. Daarbij heeft de Van L. geroepen 'er zijn er nog twee' en de anderen gevraagd mee te gaan naar het Burgtpad en hen daar in de auto naar toe geleid. Niet duidelijk is wie het dodelijke schot heeft gelost.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Van L. krijgt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 jaar. Hij is door de rechtbank op grond van rapportages die door een psycholoog en een psychiater over hem zijn uitgebracht verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. De tweede verdachte L., die de auto bestuurde, is wegens zijn aandeel in de twee moorden op de slachtoffers aan het Burgtpad veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 jaar. De derde verdachte James P. de schutter die bij alle drie moorden op beide plekken was betrokken, is vanwege zijn aandeel daarin veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 jaar.

Wietplantage

De vierde verdachte W. die zelf niet op de moordlocaties aanwezig is geweest, is wel schuldig bevonden aan de dood van B. Hij is daarnaast ook schuldig bevonden aan het bezit van een wietplantage en aan ‘stekkenhandel’. Hij is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 jaar. De verdachten moeten de uitvaartkosten van de drie slachtoffers aan hun familie vergoeden.

Zelfmoord

De vermoedelijke hoofddader, Rahim D., pleegde in mei 2012 zelfmoord, op het moment dat de politie hem in zijn woning in Amsterdam-Noord wilde arresteren. Het OM zei dat tegen hem levenslang zou zijn geëist als hij nog in leven was geweest.