Lange celstraffen voor kofferbakmoord

De rechtbank Den Bosch heeft donderdag Michel van A. (31) en Pascal K. (31) veroordeeld tot lange celstraffen voor medeplegen van moord en wegmaken van het lijk van de 29-jarige Eindhovenaar Mohamed A.. Het slachtoffer werd in de kofferbak van zijn auto gevonden op een bospad in Waalre. De straffen zijn gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Meegelokt

Pascal K. kreeg een een gevangenisstraf van achttien jaar en Michel van A. tien jaar celstraf plus tbs. De rechtbank vindt het bewezen dat K. het slachtoffer op 30 april 2013 mee heeft gelokt naar de woning van de andere verdachte in Valkenswaard. Die zou zogenaamd geld uit zijn slaapkamer gaan halen, maar kwam terug met een ijzeren staaf waarmee hij direct begon in te slaan op het hoofd van het slachtoffer.

Slaapzak

De mannen hebben vervolgens vuilniszakken om het hoofd van het slachtoffer gedaan. Nadat het slachtoffer geluid maakte, hebben ze hem nog een aantal keer geslagen en gestoken. Uiteindelijk stopten ze het slachtoffer in een slaapzak in de achterbak van zijn auto. De auto werd geparkeerd bij een zwembad in Valkenswaard en twee dagen later verplaatst naar een bospad in Waalre waar de auto in brand werd gestoken.

Voorbereidingen

Volgens de rechtbank hebben de twee verdachten met voorbedachte raad gehandeld. Ze bespraken tevoren hoe alles moest gaan verlopen en troffen voorbereidingen. Beide verdachten hebben de gelegenheid gehad zich te beraden, maar hebben desondanks hun plan uitgevoerd. Het was een koelbloedige liquidatie vindt de rechtbank.

Stoornis

De rechtbank heeft vastgesteld dat Michel van A., die in het Pieter Baan Centrum werd onderzocht, een ziekelijke stoornis heeft die zijn gedragskeuzes en gedragingen heeft beïnvloed. De rechtbank oordeelt daarom dat voor de veiligheid van anderen het opleggen van de maatregel van tbs met dwangverpleging nodig is. De mannen moeten de nabestaanden schadevergoedingen betalen van in totaal 5.156 euro.

Vonnis K. en vonnis Van A..