Langere straf, geen tbs voor doodslag

Dennis V. is in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor doodslag op de 23-jarige Nathalie Weinreder in Almelo in 2010. De rechtbank Overijssel legde eerder negen jaar gevangenisstraf op, plus tbs met dwangverpleging. Het gerechtshof Arnhem vindt een hogere straf op zijn plaats, maar vindt tbs niet op zijn plaats.

Advocaat J. Peters, had tijdens de inhoudelijke behandeling bepleit dat alternatieve delictscenario’s onvoldoende door het onderzoeksteam zijn onderzocht en dat er sprake is van onherstelbare vormverzuimen in het voorbereidend onderzoek. Om die reden was de raadsman van mening dat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk verklaard moest worden. Hij vond ook dat er te weinig bewijs was.

Uit de sectie op het stoffelijk overschot is gebleken dat het slachtoffer door is gewurgd. Volgens het hof wijzen digitale sporen die op de computer van het slachtoffer zijn aangetroffen erop dat verdachte degene was die in de nacht van 10 op 11 december 2010 in de woning van Nathalie W. in Almelo was. Ook ondersteunen resultaten van het forensisch dna-onderzoek de conclusie dat verdachte Nathalie om het leven heeft gebracht. Volgens het hof heeft V. wisselende en tegenstrijdige verklaringen afgelegd.

Het hof komt tot een hogere straf dan de rechtbank er een jonge vrouw is gedood en is onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden van het slachtoffer. Ook heeft een rol gespeeld dat de verdachte geen verantwoordelijkheid heeft willen nemen of opening van zaken heeft willen geven.

De verdachte is in het Pieter Baan Centrum onderzocht. De deskundigen daar concludeerden dat er bij de verdachte geen sprake is van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens en achtten de verdachte volledig toerekeningsvatbaar.

Hier het arrest.

​