Langgestraften Norgerhaven moeten verhuizen

De kortgedingrechter in Den Haag vindt de terbeschikkingstelling van de gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen aan Noorse gevangenen niet onrechtmatig. Dat betekent dat 18 (levens)langgestraften die daar op dit moment verblijven in Afdeling K gedwongen worden overgeplaatst. De besluitvorming roept voor de rechter wel een aantal vragen op.

Afdeling K

Zo doorkruist deze terbeschikkingstelling aan de Noorse autoriteiten het voorbestaan van afdeling K. Deze afdeling is op dit moment de enige afdeling in Nederland die speciaal is ingericht voor de detentie van (levens)lang gestraften. De rechtbank vindt dat staatssecretaris Fred Teeven van Justitie de indruk heeft gewekt – hij reageerde namelijk nergens op – dat hij zich weinig gelegen laat liggen aan de belangen van de eisers. Dat maakt zijn beslissing echter niet onrechtmatig, aldus de rechtbank.

Alternatief

Het belang van de staatssecretaris – het behoud van werkgelegenheid – is voor de rechter een gerechtvaardigd belang. Daarnaast kunnen afdelingen in andere gevangenissen passend worden gemaakt voor deze langgestraften. Ter zitting is namens de staatsecretaris ook erkend dat eisers een adequaat alternatief moet worden geboden.

Lees het vonnis.

Zie ook:

Kort geding: Norgerhaven is niet ‘leeg’