Lastige jongens zijn nu zware criminelen

De overheid zette sinds eind jaren 90 programma’s op waarmee jonge Marokkaanse jongens uit de criminaliteit moeten worden geweerd. Desondanks zijn lastige jongens uit de Diamantbuurt gewelddadige criminelen geworden, zegt Willem Woelders, voormalig recherchechef in Amsterdam en nu plaatsvervangend korpschef bij de Nationale Politie, in Het Parool.

Woelders voorspelde vijf jaar geleden dat deze groepen zich zouden ontwikkelen tot zware criminelen. De groepen jonge Marokkaanse Amsterdammers waar hij op doelde, zijn nu uitgegroeid tot criminelen die overvallen en ramkraken plegen. Ook handelen ze in drugs. De jonge criminelen schuwen het geweld niet. Laatste dieptepunt is de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, waarbij de 21-jarige Saïd en Youssef (28) omkwamen.

Na rellen in 1998 tussen de politie en Marokkaanse jongeren op het Museumplein en August Allebéplein in Amsterdam, werd het Amazoneteam opgericht. Dit team richtte zich op jonge Amsterdams-Marokkaanse criminelen. Dat team is door verschillende projecten vervangen, die allemaal niet hebben kunnen voorkomen dat sommige groepen steeds gewelddadigere misdrijven plegen.

Ondanks de vele tijd die in de jongens is geïnvesteerd, is de informatiepositie van de politie nog niet zo stevig als bij de autochtone criminelen. Een van de problemen is dat de recherche grotendeels autochtoon is, zegt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch tegen het AD. De PvdA’er werkte tien jaar bij de politie in Amsterdam en is nu woordvoerder veiligheid.

‘De recherche is grotendeels autochtoon. En dat maakt het praktisch gezien al moeilijker om deze jongens te volgen. Ik heb destijds bij de politie meegemaakt dat wekenlang de verkeerde jongen is gevolgd. Ze dachten dat de verdachte Saddam heette, maar het moest Mohammed zijn. Zoals ik geen Nigerianen en Ghanezen uit elkaar kan houden, weet ik wel Marokkanen van Algerijnen en Tunesiërs te onderscheiden.’

Volgens Marcouch is er nog een belangrijk verschil tussen de jonge Marokkaans-Amsterdamse criminelen en de Hollandse Netwerken. ‘De oude georganiseerde misdaad is gevaarlijk omdat die verweven is met de bovenwereld. Ik heb niet het idee dat deze nieuwe jongens dat ook zijn. Misschien is het een kwestie van tijd. Aan intelligentie ontbreekt het de Marokkaanse jongens niet, maar door hun achtergrond komen ze misschien moeilijker een netwerk binnen.