Lau G. bedreigde officier van justitie

Een officier van justitie krijgt extra beveiliging omdat hij ernstig zou zijn bedreigd door Lau G., die ervan wordt verdacht dat hij twee mannen heeft doodgeschoten die zijn wietkwekerij probeerden te beroven. Daarnaast zou G. volgens de politie wraak willen nemen op een getuige in de zaak die een belastende verklaring tegen hem heeft afgelegd.

Dat staat in een brief van het ministerie van Veiligheid en Justitie die in handen is van de Limburgse omroep L1. Welke officier en getuige G. heeft bedreigd, is onduidelijk. Het is ook niet zeker dat de officier bij G.’s zaak betrokken is.

Vluchtgevaarlijk

De bedreiging is een van de redenen dat de Dienst Justitiële Inrichtingen weigert G. van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught over te plaatsen naar een lichter regime. De rechter bepaalde eerder dat dat wel moest gebeuren.

In de brief van het ministerie valt te lezen dat G. vluchtgevaarlijk is. Hij zou samen met zijn vriendin naar Spanje willen vertrekken, waar hij een appartement heeft. Dat zou blijken uit telefoongesprekken met zijn zoon, die al regelmatig in het appartement is.

Beperkingen niet genoeg

Volgens justitie zou G., ondanks zijn huidige beperkingen, eerder al hebben geprobeerd om boodschappen naar buiten te smokkelen, onder meer via medegevangenen. G. zit in de EBI nadat hij vorig jaar een zelfmoordpoging ondernam. Mogelijk wilde hij vluchten tijdens zijn vervoer naar het ziekenhuis.

Lau G. (52) wordt verdacht van de moord op twee mannen in 2006 in Venray. De slachtoffers waren jarenlang spoorloos. Vorig jaar werden de lichamen opgegraven in Arcen. De inhoudelijke behandeling tegen G. en medeverdachte Geert G. start donderdag. De twee beschuldigen elkaar ervan de moorden te hebben gepleegd.