‘Lau G. wilde vluchten uit bajes’

Moordverdachte Lau G. had volgens officier van justitie Michiel van IJzendoorn plannen om te ontsnappen uit het huis van bewaring in Grave. Dat heeft volgens dagblad De Limburger officier van justitie Michiel van IJzendoorn gezegd, maandagmiddag tijdens de regiezitting van de Venrayse dubbele moordzaak.

Zijn vluchtplan zou onder meer het fingeren van een zelfmoord en het overmeesteren van ambulancepersoneel behelzen. Zo ver is het nooit gekomen omdat gevangenismedewerkers er tijdig lucht van kregen, zo zei Van IJzendoorn. In de cel van G. zijn afscheidsbrieven gevonden en ook een tand van een vork. Hiermee had G. zijn pols willen verwonden om zijn zelfmoord in scène te zetten.

De aanwijzingen leidden tot een gesprek tussen het gevangenispersoneel en G.. In dat onderhoud zou hij het vluchtplan uit de doeken hebben gedaan: eerst zou hij doen alsof hij suïcidaal was. Als hij naar het ziekenhuis zou worden vervoerd zou hij zijn begeleiders 'iets aandoen' om te kunnen ontsnappen. Volgens Van IJzendoorn is dit vluchtplan de reden geweest om Geeraets over te plaatsen naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Daar zit de Venlonaar nu gedetineerd.