Leden marmerblokken-bende voor de rechter

Het Openbaar Ministerie in België heeft tegen 5 leden van de zogenoemde marmerblokken-bende celstraffen tot 12 jaar geëist. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor de smokkel van bijna 2500 kilo cocaïne die was verstopt in marmeren blokken. De zendingen werden vorig voorjaar ontdekt. 

De blokken marmer met cocaïne werden ontdekt in België waren afkomstig uit Brazilië. Een partij werd gepakt in Belgisch Limburg, de andere in de haven van Antwerpen. De vondst leidde tot Operatie Blockbuster II waarbij in september vorig jaar verschillende Brazilianen werden opgepakt. Tijdens doorzoekingen in onder andere Rio de Janeiro werden ook met cocaïne gevulde marmerblokken aangetroffen.

Boekhouder

Het onderzoek in België leidde naar 5 verdachten, aldus Het Laatste Nieuws.  Het gaat om een 53-jarige man uit Lanaken die beschouwd wordt als de leider in België. Hij werd gesteund door een 66-jarige man uit Dilsen die de boekhouder van het gezelschap was. Ook een 30-jarige (door de leider ‘mijn zoon’ genoemd) en 32-jarige Maasmechelaar zouden betrokken zijn bij de cocaïnesmokkel. Een vijfde persoon deed dienst als stroman.

Tegen de man uit Lanaken eiste het OM de hoogste straf: 12 jaar. De boekhouder en ‘de zoon’ moeten als het aan het OM ligt 8 jaar de cel in. De verdachte uit Maasmechelen hoorde 4 jaar cel eisen. Tegen de stroman, tenslotte, werd 20 maanden geëist. De hoofdverdachte had een reeks aan bedrijven opgezet, die als cover up dienden.

Carlos Ciro

In maart van dit jaar werd de Colombiaan Juan Pablo Muñoz Hernández, alias Carlos Ciro (zie foto onder), in Spanje opgepakt. Hij wordt gezien als de hoogste leider van de marmerblokken-bende. Muñoz verbleef vooral in Europa, met name in de landen rond de Middellandse Zee. Daar leidde hij leven in grote luxe. Hij verbleef in peperdure hotels, reisde met een privé vliegtuig en was vaak te zien met beeldschone vrouwen en celebrities.

Overigens werden niet alleen in België, maar ook in Spanje en Italië zendingen marmer met coke gepakt. De drugsbende gebruikte ook andere soort dekladingen, bijvoorbeeld industriële machines.