Leden Pink Panther-groep weer gepakt

Twee ontsnapte leden van de Pink Panther-groep, bekend vanwege gewelddadige juwelenroven, zijn de afgelopen week weer gearresteerd. Donderdagavond werd een 34-jarige Bosniër gepakt die in juli uit een Zwitserse gevangenis was ontsnapt. Eerder in de week werd al een 47-jarige man gepakt die een jaar geleden was ontsnapt. 

De 47-jarige verdachte, die afkomstig is uit Montenegro, werd gearresteerd in Frankrijk. Zwitserland heeft om zijn uitlevering gevraagd maar dat werd woensdag door een Franse rechter verworpen, omdat de man Frans staatsburger is. Frankrijk levert geen onderdanen uit.

De man wordt in Macedonië gezocht vanwege een moord op een vriendin, waarvoor hij bij verstek is veroordeeld tot twintig jaar celstraf. De man ontkent echter iets met de moord te maken te hebben. Nadat de vriendin was vermoord, heeft de man gediend in het Franse Vreemdelingenlegioen, waardoor hij de Franse nationaliteit heeft gekregen. 

Ontsnapt met handlangers

De 34-jarige Bosniër ontsnapte ruim een maand geleden met behulp van twee handlangers toen hij werd gelucht. De twee handlangers ramden de hekken van het complex waar de Bosniër gevangen zat omver. Ze wisten met ladders over een andere omheining te komen.

Op het terrein losten ze enkele schoten met AK-47's om de bewakers, die alleen simpele handvuurwapens hadden, af te schrikken. 

De man zat vast voor een gewapende roof op een juwelier en was daarvoor tot ruim zes jaar cel veroordeeld. Hij ontsnapte met enkele andere medegevangenen. De politie zette een klopjacht in, maar daarbij werd maar een van de vijf ontsnapte gevangenen gevat. De Bosniër wist uiteindelijk via een boot te ontsnappen.

330 miljoen

De Panthers zitten volgens Interpol achter een reeks gewelddadige overvallen in Azië, de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Europa. Sinds 1999 zouden ze voor 330 miljoen euro buit hebben gemaakt met overvallen op voornamelijk winkels met dure horloges. De Pink Panthers zou bestaan uit een kern van veertig man, die voornamelijk in landen van de Balkan afkomstig zijn.

De groep dankt de naam Pink Panther aan de ontdekking van een diamant van meer dan een half miljoen euro in een potje gezichtscrème. In de film The Pink Panther werd op een dergelijke manier een diamant gesmokkeld door juwelendief Sir Charles Lytton.