Leden straatgang veroordeeld om geweld(videos) (VIDEO)

In Londen zijn vrijdag acht jongens van een straatbende veroordeeld voor onder meer zware mishandeling en een steekpartij. Ze plaatsten muziekvideo’s op internet waarin ze opschepten over hun gewelddadigheden. Dat soort gangsta-rap wordt “drill” genoemd.

Shepherds Bush

De straffen variëren van enkele maanden cel tot vier jaar cel. Daarnaast kregen ze allemaal een jarenlange zogeheten criminal behaviour order, die inhoudt dat ze niet meer mogen optreden in video’s waarin geweld wordt verheerlijkt.

De acht jongens zijn allen rond de 20 jaar oud en lid van een gang uit stadsdeel Shepherds Bush. Door de openbaar aanklager waren de video’s als bewijs aangeleverd.

Kapmessen

De jongens gingen gemaskerd en gewapend met onder meer messen en kapmessen naar andere stadsdelen zoals Kensington en Chelsea om geweldsdaden te plegen. Dat deden ze onder meer tijdens het Notting Hill Carnival. Sinds 2016 is er een vete tussen straatgangs uit Sheperds Bush en Kensington en Chelsea waarbij over en weer zware mishandelingen plaatsvonden.

Bewijs

Eén van de steekpartijen vond plaats op 15 september 2017, waarbij een lid van de Kensington en Chelsea gang zwaargewond raakte. Twee weken later postten die de muziekvideo “Play for the Pagans” waarin met name genoemde vijanden met de dood werden bedreigd, ze zouden worden neergestoken (dipped). De Shepherds Bush gang reageerde daar weer op met de video “Statement”.

Verspreiding van de drill-video’s is in Groot-Brittannië op zichzelf niet strafbaar maar de gangleden van Shepherds Bush zijn wel veroordeeld voor “conspiracy” (samenzwering) om geweld te plegen, waarbij hun video’s door de rechter als bewijs zijn gebruikt.

Het aantal doden door steekpartijen is in Engeland de laatste jaren zeer sterk gestegen. Drill-rapper Incognito werd daar begin augustus doodgestoken.