Lee Vu (24) toch direct uitgeleverd aan VS

De 24-jarige Lee Vu uit Apeldoorn mag toch zijn studie niet afmaken in Nederland. Hij wordt binnenkort uitgeleverd aan de Verenigde Staten (VS). Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. De student wordt door de VS verdacht van medeplichtigheid aan omvangrijke computerfraude. Eerder besloot de rechtbank in Den Haag dat de Vietnamees zijn studie eerst mocht afmaken in Nederland.

Door @Michael de Hoogh

De VS wilden dat Lee Vu al eerder werd uitgeleverd door Nederland, maar dat wist zijn advocaat Bart Stapert via een kort geding bij de voorzieningenrechter te voorkomen. Dinsdag heeft het hof in Den Haag anders besloten.

Twee zaken

'Dit had ik niet verwacht', zegt Lee tegenover Crimesite. 'Ik had nog maar een paar maanden nodig om mijn studie af te ronden. Maandag moet ik nog naar de rechtbank in Leeuwarden. Dan wordt besloten of ze me meteen arresteren.' Dat komt omdat er in dit geval twee zaken spelen. De uitlevering, waar het hof nu over heeft besloten, en de gevangenneming. Lee heeft op dit moment namelijk een enkelband om en mocht op die manier buiten de cel verblijven. Maandag beslist het hof in Leeuwarden over het besluit dat Lee met enkelband 'naar buiten' mocht. Zij wilden het besluit van het hof in Den Haag over de uitlevering afwachten. De kans is dus groot dat Lee maandag wordt vastgezet.

Onschuldig 

Lee Vu wordt door de VS verdacht van medeplichtigheid aan omvangrijke computerfraude. Hij is naar eigen zeggen onschuldig en accepteerde eerder dat hij wordt uitgeleverd. Hij wilt graag zijn onschuld bewijzen in de VS, maar wilde wel eerst zijn studie afmaken. Hij zou komende zomer worden uitgeleverd en daar was hij zich al mentaal en fysiek op aan het voorbereiden.

Huisgenoot

Volgens Lee is hij er ingeluisd door een ex-huisgenoot van hem. Die jongen, ook van Vietnamese afkomst, vluchtte naar Vietnam. Op aandringen van politie en justitie is de huisgenoot daar gehoord door de Vietnamese autoriteiten. Hij heeft de feiten bekend, maar Vietnam levert geen onderdanen uit dus de man loopt daar nog vrij rond. De VS zien Lee Vu nog steeds als medeplichtig.

Opstelten

Bart Stapert, de advocaat van Lee, weet niet precies wanneer zijn cliënt wordt uitgeleverd. 'Dat gebeurt normaal gesproken vrij snel, binnen enkele weken', zegt Stapert tegen Crimesite. 'We proberen het nog tegen te houden door ons rechtstreeks te richten tot minister Opstelten. Lee heeft duizenden handtekeningen verzameld en die gaan we nog aanbieden.'